Bagdad Foto: Reuters
Bagdad Foto: Reuters

Štiri avtomobile bombe je razneslo v dveh večinsko šiitskih soseskah in eni mešani šiitsko-sunitski četrti. Največ žrtev je zahtevala eksplozija avtomobila bombe na avtobusni postaji na severu mesta.

Avtomobil bomba je eksplodiral tudi blizu urada televizije Al Ahad. Ta je povezana s skrajno skupino Asajb Ahl Al Hag, ki se je ločila od Mahdijeve vojske vplivnega šiitskega klerika Moktada Al Sadra.

Eno izmed bomb je razneslo nekaj sto metrov od mednarodne cone in iraškega notranjega ministrstva.

Sunitski skrajneži, vključno s pripadniki Al Kaide, so v zadnjih mesecih povečali število napadov, ki so uperjeni proti pretežno šiitski vladi premierja Nurija Al Malikija in vzbujajo bojazen, da bodo Irak znova pahnili v sektaško nasilje, ki mu je bil ta priča med letoma 2006 in 2007.

Od začetka leta je bilo v nasilju po državi ubitih že najmanj 3.450 ljudi, kar pomeni v povprečju 15 ljudi na dan.

Al Maliki je v sredo zagotovil, da bodo varnostne sile v državi nadaljevale ofenzivo proti skrajnežem, ki so jo začele pred tedni. Dejal je, da so do zdaj prijeli več kot 800 skrajnežev in jih več deset ubili, da so jim uničili infrastrukturo za izdelavo avtomobilov bomb in zasegli velike količine orožja in razstreliva.