Z levičarskim Correo je beseda tekla o trenutnem položaju v obeh državah in v Latinski Amerilki. Foto: EPA
Z levičarskim Correo je beseda tekla o trenutnem položaju v obeh državah in v Latinski Amerilki. Foto: EPA
Fidel po televiziji

Castro je v prisotnosti medijev v soboto tri ure kramljal s skupino venezuelskih študentov. Na srečanju jim je dejal, da ga zaradi globalnega segrevanja ozračja skrbi za prihodnost našega planeta. "Celo Pentagon se je vključil v reševanje tega problema in podnebje dodal na seznam stvari, ki ogrožajo varnost ZDA," je izjavil. Dodal je: "Soočiti se bomo morali z zelo, zelo, zelo resnimi težavami."

Osiveli politik z vzdevkom El comandante, ki je z revolucijo prišel na oblast leta 1959 in se tam obdržal 49 let, se v javnosti ni pokazal že vse od junija leta 2006, ko je prestal operacijo na črevesju. Njegovo zdravstveno stanje ostaja državna skrivnost.

Dostopen le prek medijev
V zadnjih treh letih se tako od časa do časa pojavi le na fotografijah in videoposnetkih. Najnovejši posnetek s srečanja s študenti pa je eden redkih, na katerih je mogoče slišati tudi Fidelov glas. V nedeljskem časopisu Juventud Rebelde (Uporniška mladina) je bila poleg tega na naslovnici objavljena velika fotografija Castra, kako se rokuje z ekvadorskim predsednikom Rafaelom Correo, ki je na zasebnem obisku na otoku. To je bila prva Fidelova fotografija, objavljena v kakšnem državnem časopisu, po februarju letos, ko se je ob prisotnosti fotografov rokoval s čilsko predsednico Michelle Bachelet.

V videposnetku si oglejte reportažo s srečanja, ki jo je objavila kubanska državna televizija.

Čeprav je oblast predal mlajšemu bratu Raulu, strokovnjaki menijo, da Fidel ostaja močna politična osebnost, ki iz ozadja vleče vse niti razvoja Kube. Tudi Raul je nedavno potrdil, da se s Fidelom posvetuje o vseh pomembnih državnih odločitvah.

Fidel sicer z ženo živi v predmestju prestolnice Havane v razkošni vili, ki ima tudi telovadnico in bazen.

Fidel po televiziji