Sarkozy si je reformo pokojninskega sistema zastavil za eno prednostnih nalog v letošnjem letu, a je pri tem naletel na odločno nasprotovanje sindikatov. Foto: EPA
Sarkozy si je reformo pokojninskega sistema zastavil za eno prednostnih nalog v letošnjem letu, a je pri tem naletel na odločno nasprotovanje sindikatov. Foto: EPA

Francoska vlada načrtuje, da bi starostno mejo ob upokojitvi s sednjih 60 let zvišala na 62 ali 63 let, medtem ko naj bi delovno dobo, med katero se plačujejo prispevki v pokojninsko blagajno, podaljšali s sedanjih 40,5 leta na 42 let do leta 2030.

Iz urada francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja so sporočili, da v zvezi s tem ni bila sprejeta še nobena odločitev. Minister za proračun Francois Baroin pa je dejal, da bodo o pokojninski reformi v parlamentu govorili po poletnih počitnicah.

Sila pot do uspeha delavcev
"Samo z demonstracijo sile na ulicah lahko ubranimo 60-letno starostno mejo ob upokojitvi in socialne dosežke, ki jih Nicolas Sarkozy sistematično napada," je dejal Bernard Thibault, ki vodi vpliven sindikat CGT.

Voditelji sindikatov so sporočili, da so ulični protesti prvi korak v dolgi bitki za ohranitev trenutne starostne meje, ki jo je v sklopu reform uveljavil nekadnji socialistični predsednik Francois Mitterrand.

Sarkozy je v sredo še podžgal razpravo o pokojninski reformi, ko je dejal, da bi imela Francija veliko manj problemov, če se ne bi Mitterrand leta 1983 odločil za znižanje starostne meje na sedanjo raven.

Vladno poročilo za prejšnji mesec navaja, da bo leta 2030 v pokojninski blagajni zazevala luknja v višini 70 milijard evrov, ki bi lahko do leta 2050 narasla na kar 100 milijard evrov.