Čehi se v velikem številu poslavljajo od svojega nekdanjega predsednika. Foto: EPA
Čehi se v velikem številu poslavljajo od svojega nekdanjega predsednika. Foto: EPA
Praga
Od srede bo Havlova krsta na ogled na praškem gradu. Foto: EPA

Petkovega pogreba v češki prestolnici se bodo med drugim udeležili francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, nemška kanclerka Angela Merkel in izraelski predsednik Šimon Peres. Iz urada slovenskega predsednika so sporočili, da se bo pogrebnih slovesnosti udeležil Danilo Türk.

V Pragi pričakujejo tudi avstrijskega predsednika Heinza Fischerja, gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija, iz Slovaške pa bosta prišla tako predsednik Ivan Gašparović kot premierka Iveta Radičova.

Čehi medtem nadaljujejo izkazovanje zadnje časti Havlu, dramatiku in nekdanjemu disidentu, ki se je v srca Čehov zapisal kot oseba, ki jih je vodila skozi žametno revolucijo leta 1989, s katero se je končal komunizem pod nadzorom tedanje Sovjetske zveze v takratni Češkoslovaški.

Zastave na pol droga
Po vsej državi so zastave spuščene na pol droga, v sredo pa se bo začelo tridnevno žalovanje. Spomin na Havla so danes z minuto molka počastili tudi v češkem parlamentu. Na Slovaškem bodo imeli dan žalovanja v petek.

"Predsednik Havel ni želel razpada Češkoslovaške, a je dejal, da je neizogiben," je v govoru na spominski slovesnosti dejala predsednica češkega parlamenta Miroslava Nemcova in ob tem imela v mislih Slovaško, ki se je ločila od Češke leta 1993 v času Havlovega predsedniškega mandata. Nemcova je na spominski slovesnosti tudi brala odlomke iz znanih Havlovih govorov.

Pred nekdanjo cerkvijo v središču Prage se sicer že drugi dan vijejo kolone žalujočih, na stotine ljudi pa se vpisuje v žalno knjigo na praškem gradu. V sredo bodo Havlovo krsto prepeljali na praški grad, kjer bo na ogled dva dni, v petek pa jo bodo odpeljali v katedralo, kjer bosta spominska slovesnost in pogrebna maša.

Havlovo truplo bodo pozneje na željo družine upepelili. Tako spominsko slovesnost kot pogreb bodo prenašali na velikih zaslonih tako na praškem gradu kot tudi v mestih po vsej državi.

Havel, ki je bil predsednik Češkoslovaške med letoma 1989 in 1992 in nato Češke med letoma 1993 in 2003, je umrl v nedeljo v starosti 75. let.