Preživeli na Haitiju med poslušanjem maše pred cerkvijo v Port-eu-Princeu. Foto: EPA
Preživeli na Haitiju med poslušanjem maše pred cerkvijo v Port-eu-Princeu. Foto: EPA
Boj za hrano na Haitiju
Srdit boj za hrano. Sredstev ne izbira nihče. Foto: Reuters
Haiti
Pripadniki enot Združenih narodov razeljujejo hrano in vodo. Foto: Reuters
Haiti
Haitijcem hrano in vodo dostavljajo tudi tako, da ju mečejo s helikopterjev. Foto: EPA
Haiti
Veliko težavo v mestu predstavljajo roparji. Foto: Reuters

"Razdejanje je skoraj nemogoče opisati z besedami"

Dopisnica Vlasta Jeseničnik iz Port-eu-Princea
Dopisnica RTV-ja Vlasta Jeseničnik iz Port-eu-Princea

Ljudje iščejo hrano in vodo ter varno mesto, kjer bodo ponoči prespali. Veliko je nevarnosti.

RTV-jeva dopisnica Vlasta Jeseničnik iz Port-eu-Princea
Reševanje na Haitiju


V mestu je sicer res vse več zdravnikov in zdravstvene oskrbe, a je ne morejo pravočasno zagotoviti v posameznih delih mesta. Največja težava so operacijske sobe, zato postavljajo začasne bolnišnice. "Grozljivi so prozori otrok. Ne vedo, kaj se je zgodilo, zato ne vedo, da jih nekaj boli. Ponoči zdravniki operirajo ob pomoči generatorjev," je poročala Jeseničnikova. Dopisnica RTV-ja je bila navzoča ob neki operaciji otroka, ki je imel gnojno rano. Otroka je zdravnik operiral brez anestetika. "Starša sta ga le držala za roko in glavo, otrok pa je kričal. Takih prizorov je vse več," je poročala Jeseničnikova.
Vlasta Jeseničnik: Ljudje čakajo na vodo tudi več ur
"Ostali smo brez vsega, lačni smo. Upam, da bom našel kaj denarja, da bom pomagal družini," in "Zelo sem jezen na vlado. Predsednik bo verjetno vzel denar in pobegnil v tujino," so bile nekatere izmed izjav preživelih. Kot je poročala Jeseničnikova, ti živijo na prostem. Cisterne z vodo pa čakajo tudi več ur. "Mesto je postalo veliko šotorsko naselje. Ljudje se umivajo na cesti. Kanalizacija ne deluje. Izbruh bolezni je vprašanje časa," je še dodala Jeseničnikova.

Ban Ki Mun na Haiti z jasnim načrtom
Generalni sekretar je ob tem dejal, da se na Haiti odpravlja "z zelo težkim srcem". S svojim obiskom bo izrazil solidarnost in podporo ZN-a prebivalcem prizadete karibske države. O stanju nekaterih uslužbencev ZN-a, ki so bili med katastrofalnim potresom na Haitiju in so še vedno pogrešani, pa je Ban dejal, da se "moramo pripraviti na najhujše".

Kitajski reševalci na Haitiju so sicer že našli trupla vodje misije ZN-a Hedija Annabija, njegovega namestnika Brazilca Luiza Carlosa da Coste in policijskega komisarja misije ZN-a Kanadčana Douga Coatesa.

Vlasta Jeseničnik: V mestu je okoli tisoč reševalcev
Dopisnica RTV Slovenija Vlasta Jeseničnik je poročala, da so tudi peti dan po uničujočem potresu na Haitiju razmere v tej otoški državi katastrofalne. Američani, ki so prevzeli nadzor nad letališčem v bližini glavnega mesta Port-au-Prince, so vsaj malo omilili kaos, ki je vladal v zraku. Ves čas namreč pristajajo letala in helikopterji z najnujnejšim - hrano, vodo, zdravili in medicinsko opremo, v mestu pa je že okoli tisoč reševalcev in številno medicinsko osebje.

Pri iskanju hrane nihče ne izbira sredstev
A kljub temu pomoč do Haitijcev še vedno prihaja prepočasi, hrane in vode še vedno ni, zato se je vnel srdit boj za preživetje, pri čemer nihče ne izbira sredstev. Z otoka tako prihajajo poročila, da je bilo okoli 1.000 ljudi vpletenih v množičen pretep, ki je izbruhnil v iskanju zadnjih zalog hrane v eni izmed osrednjih ulic s trgovinami v prestolnici. Predstavniki mirovne misije Združenih narodov to sicer zanikajo in trdijo, da so se zgodili "le manjši incidenti".

Težava pri dostavljanju osnovnih potrebščin je predvsem v logistiki - na otok zaloge že nekako pripeljejo, a je razdeljevanje zaradi porušene infrastrukture tako rekoč nemogoče, pa tudi sicer je cestno omrežje na Haitiju precej slabo, zato hrane in vode preprosto ne morejo pripeljati do lačnih in obupanih preživelih.

Beg na sever in v Dominikansko republiko
Množice ljudi, ki so ostali brez vsega, bežijo iz mesta tudi zato, ker jih je strah nalezljivih bolezni, ki bi zaradi razpadanja trupel (ta po poročanju Jeseničnikove ležijo kar na ulicah) lahko izbruhnile. Številni so se zatekli v severna mesta Haitija in v sosednjo Dominikansko republiko, ki pa je postavila zelo stroga pravila pri sprejemanju beguncev - v državo smejo le tisti, ki so huje ranjeni, ali ljudje, ki se zaradi določenih razlogov bojijo za svoje življenje. Takoj ko se bodo razmere na Haitiju umirile, bodo morali nazaj, so odločeni politični veljaki Dominikanske republike.

Sredstva za prizadete v potresu zbirajo tudi slovenske dobrodelne organizacije, in sicer:

RDEČI KRIŽ:
TRR: 03100-1111122296,
sklic: 937041,
s pripisom: "Potres Haiti".
Zbrana sredstva bo Rdeči križ Slovenije posredoval Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

UNICEF:
Račun: 02085-0017741956
Ime: UNICEF Slovenija
Naslov: Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
Namen: Pomoč žrtvam potresa na Haitiju

KARITAS:
TRR: 02140-0015556761,
namen: Haiti
sklic: 8400.

Najhuje je v Leoganu
Še mnogo huje je v mestu Leogane, ki leži približno 20 kilometrov zahodno od glavnega mesta in ga je potres najhuje prizadel. Tam je po poročanju BBC-jevega dopisnika Marka Doyla porušenih 90 odstotkov vseh stavb. Na desettisoče ljudi, ki so še vedno v šoku, se je zateklo na bližnja polja sladkornega trsa ali pa v močvirja, v zavetje mangrov, kjer na prostem že pet dni čakajo na kakršno koli pomoč.

"Do nas ni prišlo še nič - ne voda, ne hrana, ne zdravniki, ne zdravila," razlaga eden izmed preživelih, ki sicer živi v ZDA, na Haiti pa je prišel na pogreb svoje mame. V uničujočem potresu sedme stopnje po Richterjevi lestvici je med drugim umrla tudi njegova žena. Razdejanje v mestu, ki leži oz., bolje rečeno, je ležalo v epicentru potresa, pa so si že ogledali predstavniki Združenih narodov, ki ocenjujejo, da pod ruševinami leži "na tisoče, tisoče mrtvih". "Niti ena stavba ni ostala nepoškodovana. Vojska ocenjuje, da je mrtvih od 20 do 30 tisoč ljudi," je za BBC še dejal predstavnik ZN-a.

Clintonova obljubila pomoč
Haiti je v soboto obiskala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je prebivalcem zagotovila, da jim bodo ZDA stale ob strani "danes, jutri in v času, ki še prihaja". Izrazila je prepričanje, da lahko "Haiti iz tega pride še boljši in še močnejši". Na Haiti naj bi danes pripotoval tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun.

"Razdejanje je skoraj nemogoče opisati z besedami"

Dopisnica Vlasta Jeseničnik iz Port-eu-Princea
Dopisnica RTV-ja Vlasta Jeseničnik iz Port-eu-Princea

Ljudje iščejo hrano in vodo ter varno mesto, kjer bodo ponoči prespali. Veliko je nevarnosti.

RTV-jeva dopisnica Vlasta Jeseničnik iz Port-eu-Princea
Reševanje na Haitiju