Iraške sile so pred ofenzivo na Tikrit zavzele okoliške vasi. Foto: Reuters
Iraške sile so pred ofenzivo na Tikrit zavzele okoliške vasi. Foto: Reuters
Tikrit
Ključno vlogo v operaciji v Tikritu naj bi imel Iran. Foto: Reuters
Iraške sile zavzemajo Tikrit

Po besedah enega izmed poveljnikov so pod nadzorom vladnih sil že tri četrtine mesta, ki leži približno 170 kilometrov severno od Bagdada na pomembni prometnici med prestolnico in drugim največjim iraškim mestom Mosul na severu države. Pripadniki Islamske države držijo položaje v središču mesta, kjer naj bi bilo še okoli 150 skrajnežev.

V operaciji sodeluje okoli 3.000 iraških vojakov, ki jim podporo nudi 20.000 pripadnikov šiitskih milic ob pomembni pomoči sosednjega Irana. Zavzeli so že vse ključne dele mesta, med drugim sedež policije in bolnišnico. Tikrit je rodno mesto Sadama Huseina, skrajneži so ga zavzeli v lanski bliskoviti ofenzivi, ko so zasedli tudi Mosul.

Napredovanje iraških sil ovirajo ostrostrelci Islamske države in obcestne bombe. BBC poroča, da so pripadniki Islamske države v spopadih uporabili manjše količine klorovega plina v obcestnih bombah. Nekateri skrajneži naj bi iz mesta skušali zbežati v civilnih avtomobilih.

Gre za največjo operacijo iraških sil proti skrajni sunitski skupini, ki poleg ozemlja v Iraku nadzoruje tudi velik del Sirije, znana pa je po svoji brutalnosti.

Osvojitev Tikrita bi pomenila prvo veliko zmago iraških oblasti nad skrajneži in prevzem pobude na bojišču pred napovedano ofenzivo na Mosul, ki je še vedno v rokah Islamske države. Napad na Mosul naj bi bil načrtovan za april ali maj, vendar je vse odvisno od pripravljenosti iraške vojske.

Strah pred obračunavanjem
Načelnik združenega štaba oboroženih sil ZDA, general Martin Dempsey, je v sredo izrazil optimizem in prepričanje, da bo operacija v Tikritu uspešna, čeprav v njej ne sodelujejo letala koalicijskih sil pod vodstvom Američanov, ki sicer že od avgusta lani bombardirajo položaje skrajnežev v Iraku in Siriji.

Dempsey je pred odborom senata za zunanje odnose dejal, da ostaja vprašanje, kaj se bo po zmagi v Tikritu in po koncu spopadov zgodilo s tamkajšnjimi suniti, ki z velikim nezaupanjem gledajo na šiitske milice. Do zdaj sicer iz mesta niso poročali o nobenih obračunavanjih.

Nekateri voditelji šiitskih milic so napovedali maščevanje za pokol, ki so ga lanskega junija nad iraškimi vojaki izvedli pripadniki Islamske države, ko so ubili najmanj 700 ljudi, med njimi večinoma šiitov.

Iraške sile zavzemajo Tikrit