Italijanski premier Matteo Renzi po potresu, ki je v sredo opustošil območje med deželama Lacij in Marke, obljublja hitro in učinkovito obnovo. Foto: EPA
Italijanski premier Matteo Renzi po potresu, ki je v sredo opustošil območje med deželama Lacij in Marke, obljublja hitro in učinkovito obnovo. Foto: EPA
Prizadeto območje se še vedno trese - pet dni po rušilnem potresu z močjo 6,2 so geologi zaznali več kot 2.000 popotresnih sunkov. Foto: EPA
V potresu je po zadnjih podatkih umrlo 291 ljudi. Foto: EPA
Življenje po potresu v Italiji

Potres, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 291 ljudi, je povzročil tudi ogromno gmotno škodo predvsem v starih italijanskih mestih, kot so Amatrice, Arquata, Accumoli in Pescara del Tronto.
Pet dni po rušilnem potresu pa se tla še vedno tresejo - geologi so zaznali več kot 2.000 popotresnih sunkov.

Vzrok, zakaj niso bile hiše statično in protipotresno varne na območju, ki je potresno izjemno dejavno, preiskujejo gradbeni strokovnjaki. Tako ni jasno, kako se je lahko porušila šola, ki je bila obnovljena leta 2012 in bi morala biti potresno varna.

Italijanski premier je dejal, da Italija potrebuje "spremembo miselnosti", ki bo potrebna tudi pri uresničitvi njegovega novega načrta, projekta Italijanska hiša, ki ga bo predstavil v prihodnjih dneh, pri njegovem nastanku pa so sodelovali tako strokovnjaki in gradbena podjetja kot tudi politiki in sindikati. "V preteklosti nam je manjkal konstrukcijski načrt za vso državo, ki bi temeljil na zaščiti," je zapisal Renzi v javnem pismu.

50 let za obnovo, tu z denarjem iz tujine
Dodal je, da se je pogovarjal tudi z Renzem Pianom, enem vidnejših italijanskih sodobnih arhitektov in dosmrtnim senatorjem, ki ocenjuje, da bo potrebovala Italija okoli 50 let, da bo zadostila mednarodnim protipotresnim varnostnim standardom.

Piano je pojasnil, da je treba utrditi zgradbe po celotnem Apeninskem polotoku - od severa proti jugu. "Izjemna lepota Italije ne pripada le nam Italijanom, temveč je to dediščina vsega človeštva," je ocenil. Zato so po njegovem mnenju pri tem pomembni prispevki iz tujine. Obnova v potresu uničenega območja bi lahko po ocenah italijanskih medijev stala do deset milijard evrov.

V torek pogrebna slovesnost za žrtve potresa
"Dejstvo je, da bo to naš dolgoročni načrt, kar pa še ne pomeni, da ga ne moremo začeti izvajati že zdaj," je dejal Renzi, ki je uničenim mestom obljubil novo prihodnost. V torek ob 18. uri bodo v mestu Rieti pripravili "pogrebno slovesnost brez trupel" za žrtve iz Amatriceja in Accumolija, ki se je bo udeležil tudi Renzi. Že v soboto je potekala žalna slovesnost za 35 žrtev iz dežele Marke.

Od leta 1900 36 potresov
Od leta 1900 je Italijo streslo 36 potresov, ki so imeli moč, večjo od 5, vsak potres je prinesel veliko število smrtnih žrtev, uničenja in tudi javnih razprav, zakaj vlada ne naredi več za življenje svojih ljudi in ohranitev kulturne dediščine. Vprašanje je, ali bo na tem področju naredila korak naprej Renzijeva vlada, ki ima enega največjih državnih dolgov in se bori s padcem gospodarske rasti.

Med drugim se za svoj stolček bori tudi sam Renzi, saj bo v Italiji kmalu referendum o ustavnih spremembah, ki predvidevajo odpravo dveh enakovrednih domov parlamenta, Renzi pa je na izid vezal svoj položaj.

Mafijske lovke
Res pa je tudi to, da se Italija očitno ne more izviti iz hobotničinega prijema koruptivnosti, ki je svoje lovke ovila tudi, ko je začela potekati sanacija v potresu porušenega mesta L'Aquila, v katerem je leta 2009 umrlo 300 ljudi. "Preverjali bomo, kako bo za obnovo porabljen vsak cent," je dejal italijanski premier.

Predsednik italijanskega senata in nekdanji lovec na mafijo Pietro Grasso je opozoril, da bi se lahko mafija skušala okoristiti pri dobičkonosnih obnovitvenih delih. Kot je dejal, povsod, kjer so večje naložbe, obstaja nevarnost vdora mafije. Zato se je zavzel za objavo "bele liste" gradbenih podjetij, ki nimajo nobenega stika z organiziranim kriminalom.

Življenje po potresu v Italiji