Nekatera mesta so bila v potresu povsem porušena. Foto: Reuters
Nekatera mesta so bila v potresu povsem porušena. Foto: Reuters
Šola v Amatriceju, ki je bila leta 2012 prenovljena po protipotresnih standardih. Domnevno. Foto: Reuters
Opustošenje v osrednji Italiji. Foto: Reuters

Za kriminalne združbe (beri: mafijo) je znano, da se rade infiltrirajo v gradbene posle, kar je bilo najočitneje po katastrofalnem potresu v Irpinii na jugu Italije leta 1980, v katerem je umrlo 2.483 ljudi, 7.700 je bilo poškodovanih, 250.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

Da sta bila škoda in človeški davek v Irpinii tako visoka, je v veliki meri kriva tudi napačna gradnja, pri kateri je imela prste vmes zloglasna neapeljska Camorra.

Franco Roberti, vodja italijanskega protimafijskega direktorata, ki je bil pred tem glavni tožilec v Salernu, pravi, da je nujno treba zagotoviti, da se to ne bi zgodilo tudi pri tokratnem potresu, ki je razdejal predvsem mesta Amatrice, Accumoli in Pescara del Tronto. "Tveganje obstaja, nobene potrebe ni, da bi to skrivali. In popotresna rekonstrukcija je za kriminalne združbe izjemno mikavna," je povedal za časopis La Repubblica.

Po Robertijevih besedah je bila Irpinia za italijanske oblasti dobra šola, a nevarnost mafijske infiltracije še vedno ostaja. "Nevarnost ostaja, a dramatična izkušnja iz potresa v L’Aquili leta 2009 nam je dala pomemben model, ki dobro deluje. Pripravljeni smo."

Preiskava zaradi malomarnosti
Robertijeve izjave so bile izrečene v času, ko je italijansko državno tožilstvo sprožilo preiskavo zaradi morebitnih malomarnosti pri gradnji, saj naj bi gradbena podjetja pri obnovah popolnoma ignorirala protipotresno regulacijo.

Tako je denimo med do tal porušenimi stavbami tudi šola v Amatriceju, ki je bila prenovljena leta 2012 in takrat razglašena za potresno varno. Šolo je prenavljal gradbeni konzorcij Valori Scarl, s katerim je mestni svet podpisal pogodbo za 700.000 evrov, da bi šolske zgradbe prenovil po vseh protipotresnih standardih. Podobne preiskave zaradi malomarnosti in zlorab javnih sredstev pri obnovi stavb potekajo tudi v pokrajini Ascoli Picano.

Italijanski premier Matteo Renzi je ta teden sprostil prvih 50 milijonov evrov za pomoč in obnovo prizadetih območij, a številne ob tem skrbi tudi, kam bo ta denar šel. Kot piše iNews, ta pomoč pogosto preprosto izpuhti v zrak.

Po zgoraj omenjenem potresu v L’Aquili, v katerem je umrlo več kot 300 ljudi, škode pa je bilo za 15 milijard evrov, so oblasti sprožile preiskavo zaradi nezadostnih gradbenih standardov pri novih stavbah, ki so se porušile, hkrati pa namenile milijardo evrov za popotresno nadgradnjo stavb.

A te nikdar ni bilo, kot ni nikdar bilo ustrezne gradnje porušenih stavb, ki naj bi bile potresno varne. Je pa obogatela mafija.

Italija po potresu
Italija po potresu