Po svetovnih prestolnicah potekajo množični protesti proti izraelski ofenzivi na Gazo. Foto: EPA
Po svetovnih prestolnicah potekajo množični protesti proti izraelski ofenzivi na Gazo. Foto: EPA
Izrael namerava zdaj izvesti še udarnejšo akcijo. Foto: Reuters
Trpljenje v Gazi se nadaljuje

Londonski Times, ki je že na začetku ofenzive analiziral fotografije izraelskega zračnega napada na Gazo, opozarja, da so izraelska letala in helikopterji odvrgli fosforjeve bombe, ki povzročajo hude in globoke opekline. Časopis je objavil fotografije topniškega streliva, za katerega vojaški strokovnjaki trdijo, da gre brez dvoma za orožje s fosforjem. Fosforjeve bombe sicer niso prepovedane v vojaških operacijah.

Izraelsko ofenzivo je ostro obsodil Svet ZN-a za človekove pravice, ki je v resoluciji zapisal, da je ofenziva "vodila v hude kršitve človekovih pravic palestinskega naroda in sistematično uničenje palestinske infrastrukture." Resolucijo je podprlo 33 od 47 članic sveta. Podporo ji je odrekla Kanada, 13 držav, med njimi Slovenija, se je glasovanja vzdržala. Svet je hkrati sklenil, da bo oblikoval posebno komisijo, ki bo raziskala morebitne izraelske zločine nad Palestinci.

Izrael vedno globlje v Gazo
Izraelske sile so med nadaljevanjem bojev s Hamasom na kopnem in v zraku vse bližje najbolj naseljenim ozemljem v Gazi. Kljub temu je izraelska vojska zanikala eskaliranje vojne v "tretjo fazo" - popoln udarec po mestu Gaza in drugih mestih. Ena izmed humanitarnih delavk, ki skušajo v Gazo dostaviti humanitarno pomoč, je za CNN povedala, da je območje na robu zloma, saj Izrael še naprej omejuje poskuse dostave pomoči 1,5 milijona prebivalcem, ki so ujeti na vojnem območju v majhni obalni enklavi brez izhoda.

Število smrtnih žrtev na palestinski strani je zraslo že na skoraj 900, mednarodna skupnost poziva k premirju, shodi v podporo Palestincem pa potekajo po skoraj vseh svetovnih prestolnicah. V Parizu - v Franciji živita največja arabska in judovska skupnost v Evropi - so neznanci v sinagogo vrgli eksplozivno telo. Žrtev pri tem ni bilo, nastala pa je gmotna škoda. Ob vsem tem je pritisk na Izrael, da zada smrtni udarec Hamasu, vse večji, in prav zato naj bi vojska na pomoč vpoklicala še rezerviste in sprožila še udarnejšo vojaško operacijo.

Tvegana strategija
Izraelski premier Ehud Olmert, obrambni minister Ehud Barak in ministrica za zunanje zadeve Cipi Livni so se na srečanju v nedeljo odločili, da še zaostrijo pritisk na Hamas. Rezerviste so do zdaj še zadrževali, saj z njimi Izrael tvega več žrtev na svoji strani (do zdaj naj bi v ofenzivi umrlo 13 Izraelcev) kot tudi še več smrtnih žrtev med Palestinci.

Avtobusi, napolnjeni z izraelskimi rezervisti, so se v nedeljo napotili proti Gazi, medtem ko so se boji nadaljevali. Izraelski bombniki so nenehno bombardirali koridor ob 15-kilometrski meji med Gazo in Egiptom, da bi uničili podzemne hodnike, ki naj bi jih Hamas uporabljal za tihotapljenje orožja.

Pogoji za sporazum izpolnjeni
Odposlanec bližnjevzhodne četverice Tony Blair je po pogovorih z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom sporočil, da so pogoji za sporazum o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi izpolnjeni. Nekdanji britanski premier je poudaril, da mora sporazum temeljiti na prenehanju tihotapljenja orožja v Gazo in na odpravi blokade območja. Hkrati je pozval k pomoči civilistom v Gazi in rešitvi medpalestinskega konflikta, ki je predpogoj za ustanovitev palestinske države.

Brez novinarjev na Zahodnem bregu
Samo v nedeljo naj bi bilo v napadih ubitih 40 Palestincev, a ker Izrael mednarodnih novinarjev ne spusti na Zahodni breg, je nemogoče neodvisno potrditi te številke.

Vodja Hamasa Kaled Mešal je že sporočil, da njegova uporniška skupina ne namerava privoliti v premirje, dokler Izrael izvaja zračne, kopenske in pomorske napade na Gazo in dokler ne sprosti zapore Gaze. Hamas naj bi nadaljeval odpor, saj boj v Gazi zanj ne predstavlja le vprašanja zmage ali poraza, temveč boj na življenje in smrt.

K. S./T. V.

Trpljenje v Gazi se nadaljuje