V Gazi za zdaj še nič ne kaže na umiritev razmer. Foto: EPA
V Gazi za zdaj še nič ne kaže na umiritev razmer. Foto: EPA
Na tako gosto naseljenem območju, kot je Gaza, so žrtve med civilisti neizogibne. Foto: EPA
Protest v Pakistanu
Po vsem svetu potekajo protesti proti izraelskim akcijam v Gazi. Foto: EPA
Novi napadi v Gazi

Izrael je sporočil, da resolucije ne bo upošteval: "Izrael nikoli ni dovolil, da bi zunanji vplivi odločali o pravici naših državljanov do samoobrambe. Naše sile bodo zato nadaljevale vojaško operacijo, branile izraelske državljane in izvedle naloge, ki so jim bile z začetkom operacije zadane," je dejal izraelski premier Ehud Olmert. Izrael je zato ponoči in danes izvedel najmanj 50 zračnih napadov na območje Gaze.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je resolucijo označil kot pomemben korak v reševanju krize, gibanje Hamas pa je resolucijo zavrnilo, saj meni, da ni v prid palestinskemu ljudstvu.

Ob 12. uri je sicer začela veljati vsakodnevna triurna prekinitev obstreljevanja, s čimer želi Izrael omogočiti dostavo humanitarne pomoči prebivalcem območja Gaze.

Nihče ne sliši pozivov k premirju
Resolucija - ZDA so se glasovanja o njej vzdržale - opozarja na kritičnost razmer in poziva k takojšnjemu, trajnemu in polno spoštovanemu premirju med Izraelom in Hamasom ter k popolnemu umiku izraelskih sil iz Gaze, neoviranemu dostopu do humanitarne pomoči in k intenzivnim mirovnim prizadevanjem.

O besedilu resolucije so tri dni potekala intenzivna pogajanja med arabskimi državami na eni strani ter Francijo, Veliko Britanijo in ZDA na drugi strani. Čeprav nič nenavadnega, vendar tokrat vseeno nepričakovano, so se ZDA kot edine vzdržale glasovanja o resoluciji, ki jo je podprlo vseh preostalih 14 članic VS-ja.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ki je čez dan po telefonu večkrat govorila z Ehudom Olmertom in tik pred glasovanjem še s predsednikom Georgeem Bushem, je pojasnila, da Washington podpira resolucijo, a hoče najprej videti, kaj bo prineslo posredovanja Egipta, da bi videli, kaj resolucija podpira.

Arabske države niso zadovoljne
S tem, ko so se ZDA vzdržale glasovanje, so se jasno postavile na stran Izraela, kar seveda ni všeč arabskim državam, saj se bojijo, da bo to le omililo pritiske za ustavitev nasilja. Mnoge arabske države zaznavajo nezadovoljstvo državljanov, ki od svojih voditeljev zahtevajo odločno ukrepanje proti Izraelu.

Arabske države so se zavzemale, da bi VS sprejel obvezujočo resolucijo, ki bi od Izraela zahtevala takojšne končanje vojaških operacij v Gazi. To možnost je v kratkem govoru odločno zavrnila izraelska veleposlanica pri ZN-u Gabriela Šalev in ponovila večkrat slišano stališče Izraela, da je ofenziva v Gazi samoobramba.

Napadi v Gazi se nadaljujejo
Medtem ko diplomati v New Yorku sestankujejo in iščejo rešitev, se v Gazi nadaljujejo izraelski napadi, ki so v 14 dneh ofenzive terjali okoli 770 smrtnih žrtev med Palestinci in še poslabšali že tako nevzdržne razmere na tem ozkem pasu ozemlja ob Sredozemskem morju, ki se spoprijema s humanitarno krizo, kateri za zdaj še ni videti konca.

Izrael je v četrtek ostro kritizirala organizacija Rdečega križa in ga obtožila, da ni izpolnil svojih obveznosti pri pomoči ranjencem v Gazi, medtem ko je človekoljubna organizacija ZN-a začasno ustavila dostavo pomoči obupanim Palestincem, potem ko je bil v izraelskem napadu ubit eden izmed njenih delavcev, dva pa sta bila ranjena.

G. V./A. P.

Novi napadi v Gazi