Gradnja novih naselij na Zahodnem bregu se nadaljuje. Foto: EPA
Gradnja novih naselij na Zahodnem bregu se nadaljuje. Foto: EPA
Graditev naselja blizu Jeruzalema, ki ga Izraelci imenujejo Har Homa, Palestinci pa Jabul Abu Gneim. Foto: EPA

Iz Bele hiše so že izrazili obžalovanje in ob tem sporočili, da nadaljnja gradnja na spornih ozemljih ogroža mirovni proces. Ravno zaradi nesoglasij med Izraelom in mednarodno skupnostjo je svoj obisk odpovedal zunanji minister Švedske Carl Bildt, predsedujoče države Evropski uniji.

"Večina naseljencev bo ostala na območju, ki ga bo počasi prevzel Izrael. Nekaj naselij, ki so na širšem območju, pa bo porušenih," je dejal izraelski minister za manjšine Avišaj Braverman.

Gradnja na Zahodnem bregu:
- Začela se je leta 1967.
- V 121 naseljih živi 280.000 Izraelcev.
- Okoli 190.000 Izraelcev živi v naseljih v okolici Zahodnega brega.
- Največje naselje se imenuje Male Adumim, kjer je leta 2005 živelo več kot 30.000 ljudi.
- Na Zahodnem bregu sta okoli 102 nezakoniti oporišči, ki jih Izrael ne priznava.
- Število prebivalcev na Zahodnem bregu se je od leta 2001 povečalo za šest odstotkov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer pripravljen na začasno (za devet mesecev) zaustavitev gradnje 120 naselij na Zahodnem bregu, ne pa na od leta 1967 zasedenem Vzhodnem Jeruzalemu. Netanjahu je poleg odobritve gradnje novih domov odobril tudi dokončanje gradnje več kot 2.500 stanovanj v večinoma večjih naseljih, kot je Ariel.
"To za nas ni sprejemljivo. Zahtevamo ustavitev gradnje in nadaljevanje pogajanj," Izraelce poziva palestinski predsednik Mahmud Abas in dodaja, "ko bo Izrael ustavil vsa dela, bomo pripravljeni na začetek pogajanj".

Po poročanju TV Slovenija so zadnje javnomnenjske raziskave, objavljene v izraelskih medijih, pokazale, da zaustavitev gradnje naselij v zameno za izboljšanje odnosov z arabskimi državami podpira le dobra tretjina Izraelcev.