Netanjahu je glede palestinskih beguncev dejal, da mora biti ta težava rešena zunaj meja Izraela. Foto: Reuters
Netanjahu je glede palestinskih beguncev dejal, da mora biti ta težava rešena zunaj meja Izraela. Foto: Reuters
Palestina
Skrajno palestinsko gibanje Hamas je dejalo, da je govor odseval Netanjahujevo 'rasistično in ekstremistično ideologijo'. Foto: EPA

Z vami želimo kot dobri sosedje živeti v miru.

Benjamin Netanjahu
Netanjahu predstavil pogoje

Netanjahu je imel govor o miru na območju mesec dni zatem, ko ga je ameriški predsednik Barack Obama v nagovoru muslimanov v Egiptu pozval, naj sprejme dejstvo, da morajo Palestinci zaživeti v svoji državi.

Država da, a če, če in če
A izraelski premier je bil jasen: Palestinci lahko dobijo svojo državo, a ta ne bo smela imeti vojske, nadzora nad svojim zračnim prostorom in nobene možnosti tihotapljenja orožja. Poleg tega bo morala palestinska država Izrael priznati kot državo Judov, je še dodal. Za vse te pogoje bo moral Izrael še pred priznanjem dobiti mednarodna zagotovila.

Pri postavljanju naselbin neodločen
Po poročanju britanskega BBC-ja je Netanjahu, kljub več pogojem, ki jih je ob tem navedel, s to potezo vsaj načelno privolil v nastanek države Palestincev, in to je točno to, kar je želela Bela hiša. Vseeno pa je vprašanje, ali bo ta "ponudba" dovolj tudi v primeru postavljanja judovskih naselbin na Zahodnem bregu, za katere je Obama jasno dejal, da jih mora Izrael popolnoma ustaviti. Netanjahu je v govoru dejal, da "ti naseljenci niso sovražniki miru". "Izrael nima nikakršnega namena graditi novih naselbin. A obstoječi naseljenci morajo živeti normalno življenje, materam in očetom moramo zagotoviti, da bodo otroke vzgajali kot družine drugod po svetu."

Palestinskemu vodstvu je ponudil tudi brezpogojno nadaljevanje mirovnih pogajanj. "Z vami želimo kot dobri sosedje živeti v miru," so se glasile njegove besede. Še več, v kratkem želi obiskati tudi bližnje prestolnice Damask, Riad in Bejrut, da bi bližnjevzhodni mirovni proces dobil nov zagon.

Ramala: Mirovni proces dobil zaušnico
Odziv palestinskega vodstva na Netanjahujev govor je bil oster. Predstavnik predsednika Mahmuda Abasa je dejal, da je Netanjahu tokrat šel predaleč, glede govora pa dejal, da je z njim "sabotiral" mirovna pogajanja. Zmotile so jih tudi zahteve, da bi moral nedeljeni Jeruzalem biti le prestolnica Izraela in da palestinski begunci ne bi imeli vstopa v Izrael. "To nikoli ne bi privedlo k popolnemu in pravičnemu miru."

Palestinski pogajalec Saeb Erekat je sporočilo poslal tudi v Washington: "Predsednik Obama, žogica je zdaj na vaši strani. Imate izbiro: Netanjahuja lahko vidite kot premierja, ki je 'nad pravom' in ki je danes zaprl pot miru in vso regijo postavil na pot nasilja, kaosa, ekstremizma in prelivanja krvi. Druga možnost pa je, da Netanjahuja ponovno postavite na pot, ki jo je začrtal mirovni načrt."

A. P.

Z vami želimo kot dobri sosedje živeti v miru.

Benjamin Netanjahu
Netanjahu predstavil pogoje