Udeleženci slovesnosti so prižigali sveče ob glavnem spomeniku v Auschwitzu. Foto: Reuters
Udeleženci slovesnosti so prižigali sveče ob glavnem spomeniku v Auschwitzu. Foto: Reuters
Auschwitz
Ekumensko bogoslužje sta vodila glavni rabin Tel Aviva Izrael Meir Lau in glavni rabin na Poljskem Michael Schudrich. Foto: Reuters
Bundestag
Ob obletnici dneva, ko je ruska armada osvobodila koncentracijsko taborišče Auschwitz, so v nemškem parlamentu ploskali izraelskemu predsedniku, ki je spomnil, da vsi, ki so sodelovali pri holokavstu, še niso stopili pred sodišče. Foto: Reuters
Da se groze holokavsta ne bi pozabile

Izraelski premier je bil eden izmed številnih svetovnih politikov, ki so se kljub ostremu mrazu pridružili nekaterim preživelim taboriščnikom in njihovim družinam ter še živečim veteranom ruske Rdeče armade, ki so taborišče osvobodili, na spominski slovesnoti ob 65. obletnici osvoboditve kraja groze ob koncu 2. svetovne vojne, kjer je umrl več kot milijon ljudi.

Netanjahu je v osrednjem govoru zatrdil, da kot voditelj judovskega naroda ne bo dovolil, da bi zlo še kadar koli prizadelo njegove ljudi. "S tega mesta obljubljam - nikoli več," je zatrdil Netanjahu in dodal, da je močna judovska država edino zagotovilo o varnosti njegovim ljudem.

Zbrane na slovesnosti sta uvodoma nagovorila gostitelja, poljski premier Donald Tusk in poljski predsednik Lech Kaczyinski. Oba sta izpostavila izreden pomen ozaveščanja in razkrivanja resnice o holokavstu - najhujšem genocidu v zgodovini človeštva.

"Sodelavci pri holokavstu na sodišče"
"Tisti, ki so preživeli holokavst, počasi zapuščajo ta svet, tisti, ki so sodelovali v tem najbolj gnusnem dejanju na Zemlji - genocidu -, pa še vedno živijo," je pred slovesnostjo v Auschwitzu dejal Šimon Peres, ki je kot tretji izraelski predsednik nagovoril bundestag. Izraelski predsednik je v čustvenem govoru pozval, naj se še živeče ljudi, ki so sodelovali pri holokavstu, privede pred sodišče. "Prosim vas, storite vse, da bi jih privedli pred sodišče. To ni maščevanje, to je lekcija," je dejal prejemnik Nobelove nagrade za mir leta 1994.

Peres se je spomnil dedovih besed
V čustvenem govoru se je 86-letni izraelski predsednik spomnil besed svojega deda, ko se je kot 11-letnik vkrcal na vlak, da bi pobegnil pred nacističnim režimom. "Spomnim se njegovega zadnjega objema. Spomnim se njegovih zadnjih besed: Fant moj, vedno ostani Jud," je dejal Peres in pojasnil, da je svojega deda takrat videl zadnjič. Ob navzočnosti visokih nemških predstavnikov, med njimi tudi kanclerke Angele Merkel, je Peres vodil molitev v aramejskem jeziku v spomin na šest milijonov Judov, ki so umrli v drugi svetovni vojni.

"Ne ignorirajte krvi žejnih diktatorjev"
Dotaknil se je tudi aktualnih vprašanj. Ponovil je, da Iran predstavlja grožnjo vsemu svetu. "Tistim, ki zanikajo holokavst ne bomo dovolili, da izbrišejo ali popačijo spomin (na to, kar se je zgodilo, op. a.)," je obljubil Peres, pri tem pa imel v mislih iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, ki je v preteklosti pozval k uničenju judovske države. "Nikoli ne ignorirajte krvi žejnih diktatorjev, ki se skrivajo za masko demagogije in govorijo morilske slogane. Grožnje z uničenjem ljudstva ali naroda so izrečene v senci orožja za množično uničenje, ki je v neodgovornih rokah," se je izraelski predsednik dotaknil sumov Zahoda, da Iran izdeluje jedrsko orožje.

Izraelski predsednik je še poudaril, da se je Izrael pripravljen odpovedati delu svojega ozemlja, da bi dosegli mir na Bližnjem vzhodu. "Verjamem, da je mir mogoče doseči," je dejal.

Benedikt XVI.: Nema priča nepredstavljive krutosti
Papež Benedikt XVI., ki mu nekateri Judi zamerijo namero, da beatificira papeža Pija XII. - ta po njihovem menju ni storil dovolj, da bi jim med 2. svetovno vojno pomagal -, je poudaril, da Auschwitz ostaja "nema priča nepredstavljive krutosti nacistov med drugo svetovno vojno", ki se ne sme več ponoviti.

Da se groze holokavsta ne bi pozabile