Pravoverni Judje so se množično udeležili protestov. Foto: EPA
Pravoverni Judje so se množično udeležili protestov. Foto: EPA

Do protestov je prišlo potem, ko je izraelsko vrhovno sodišče v neki verski šoli prepovedalo ločevanje med otroci sefardskih in aškenaaških Judov, s čimer je civilno pravo postavilo nad versko.

Okoli 80 aškenaškim staršem grozi zapor, ker so kljubovali sodni odločbi, da morajo svoje hčere poslati v šolo skupaj z sefardskimi dekleti bližnjevzhodnega rodu.

Gre za največje verske proteste v državi v zadnjih desetih letih. V Jeruzalemu se je zbralo 80.000 protestnikov, večinoma moških v črnih oblačilih, v kraju Bnei-Brak pa 20.000, je sporočila policija, ki je zaradi protestov v stanju višje pripravljenosti. Na območju protestov so namestili 10.000 policistov, ki so okoli prizorišč protestov postavili zapore.

Ločen šolski sistem
Pravovernih Judov je v Izraelu okoli 650.000 in predstavljajo manj kot deset odstotkov prebivalstva, a so vseeno izredno vplivni.

Večinoma živijo v izoliranih skupnostih in so že dolgo časa tarča kritik, ker ohranjajo ločen, a s strani države financiran, polski sistem, ki je osredotočen na verske študije, le malo časa pa posveča splošnim študijam, ki so jedro učnega načrta šol, na katere hodijo ostali Izraelci.