Le kakšno uro po odpravi prepovedi sta se v mestni hiši v San Franciscu poročili Kristin Perry in Sandy Stier, ki sta vložili prvotno tožbo pred vrhovno sodišče. Foto: EPA
Le kakšno uro po odpravi prepovedi sta se v mestni hiši v San Franciscu poročili Kristin Perry in Sandy Stier, ki sta vložili prvotno tožbo pred vrhovno sodišče. Foto: EPA
V Kaliforniji spet istospolne poroke

Kristin Perry in Sandy Stier.

"To je začetek novega življenja. presrečni sva, ker ste prišli in ker so ljudje v ZDA začeli razmišljati drugače o pravici do poroke. Srečna sem, ker sprejmate naju s Sandy in najino družino. Želeli sva le to, da bi najini otroci vedeli, da jih imava radi in da se tudi sami ljubiva dovolj, da sva se bili pripravljeni boriti za odobritev poroke, kar nama je tudi uspelo. Vse druge družine, ki ste v podobnih okoliščinah, pa se le borite za to, da se boste lahko poročile," je dejala Kristin.
Poroke istospolnih parov so bile v Kaliforniji prepovedane po referendumu novembra 2008. Ameriško vrhovno sodišče je nato v sredo potrdilo odločitev zveznega prizivnega sodišča, ki je to referendumsko prepoved že pred tem razveljavilo. Vrhovno sodišče je sicer v sredo razveljavilo zvezni zakon o obrambi poroke (Doma) iz leta 1996 in homoseksualnim parom priznalo enake pravice, kot veljajo za heteroseksualne poročene pare.
Sodišče sicer ni šlo tako daleč, da bi priznalo pravico do poroke istospolnim parom do poroke na celotnem ozemlju ZDA, saj to še naprej ostaja v pristojnosti posameznih zveznih držav.

Bitka se nadaljuje
Sicer pa ima Kalifornija glede istospolnih porok za sabo burna leta. Leta 2004 jim je župan San Francisca prižgal zeleno luč, kar je sprožilo več kot 4.000 porok. Sledila je sodna ustavitev porok, maja 2008 pa jih je višje sodišče znova dovolilo.
Poleg Kalifornije so bile takrat istospolne poroke dovoljene le še v Massachusettsu. Do novembra istega leta, ko so jim volivci na referendumu znova rekli ne, je bilo sklenjenih še 18.000 porok med istospolnimi pari.

Vse od takrat poteka ostra sodna bitka, ki verjetno še ni končana, saj so nasprotniki istospolnih porok že napovedali povračilni udarec.

V Kaliforniji spet istospolne poroke