Pred poslopjem vrhovnega sodišča so se zbrali tako zagovorniki istospolnih porok (na sliki) kot njihovi nasprotniki. Foto: EPA
Pred poslopjem vrhovnega sodišča so se zbrali tako zagovorniki istospolnih porok (na sliki) kot njihovi nasprotniki. Foto: EPA
Istospolna para se poljubljata pred nasprotniki pravic za homoseksualce. Foto: EPA

Potem ko je 83-letna Edith Windsor izpodbijala omenjeni zakon iz leta 1996, torej iz časa administracije predsednika Billa Clintona, vrhovno sodišče razpravlja o njegovi (ne)ustavnosti. Edith Windsor je morala namreč ob dedovanju po smrti svoje žene plačati za 350.000 dolarjev zveznih davkov, ker omenjeni zakon na zvezni ravni istospolnim parom ne omogoča določenih pravic, kot so davčne olajšave in socialni prejemki.

Zakon o zaščiti poroke namreč zakon opredeljuje kot zvezo med moškim in žensko. Eden od devetih vrhovnih sodnikov in sodnic, Anthony Kennedy, se je v dvomih o ustavnosti zakona pridružil štirim kolegom. Kennedyja moti, da naj bi zakon posegal v pooblastila posameznih zveznih držav, da definirajo zakon, kot same želijo. "Vprašanje je, ali ima v zveznem sistemu zvezna vlada pooblastila, da regulira zakon," je dejal.

"Kaj daje zvezni vladi pravico, da se ukvarja z definicijo zakona?" pa je vprašala sodnica Sonia Sotomayor. V sredo so sodniki dve uri izpraševali odvetnike, zagovornike in nasprotnike zakona glede njegove ustavnosti.

Kot poroča BBC, administracija predsednika Baracka Obame ni želela braniti zakona o zaščiti poroke, saj ga ima za neustavnega. Namesto administracije pa zakon branijo republikanci. Skupina republikancev je tako najela odvetnika, ki zakon zagovarja.

Zakon je za neustaven že opredelilo več nižjih sodišč. Podporniki istospolnih porok upajo, da bo sodišče preklicalo prepovedi takšnih porok na zvezni ravni.

Vrhovno sodišče tudi o istospolnih porokah v Kaliforniji
Ob tem, ko vrhovno sodišče razpravlja o zakonu o zaščiti poroke, pa se njegova odločitev pričakuje tudi v primeru prepovedi istospolnih porok v zvezni državi Kalifornija. Sodniki in sodnice so v torek poslušali argumente za ustavno dopolnilo, ki istospolne poroke prepoveduje, in proti temu. To dopolnilo se sicer imenuje predlog 8, kalifornijski volivci pa so ga leta 2008 potrdili na referendumu.

Zdaj v ZDA devet zveznih držav in Washington DC omogočajo istospolne poroke. Dvanajst drugih držav dovoljuje civilne ali domače zveze, iz katerih izhajajo različne pravice.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo vztrajno rast podpore istospolnim porokam v ZDA, podporo pa izrekajo tudi nekateri visoki politiki.