Katalonija je ena izmed 17 španskih pokrajin, ima pa pravico do uproabe katalonskega jezika in lastne policijske enote. Foto: Reuters
Katalonija je ena izmed 17 španskih pokrajin, ima pa pravico do uproabe katalonskega jezika in lastne policijske enote. Foto: Reuters

V španski reprezentanci igra kar osem Kataloncev (in trije Baski), mnogi pa se med spremljanjem tekem ne morejo odločiti, katero majico bi nosili - rdečo špansko ali rumeno-rdečo katalonsko. Še več, nekateri Katalonci in Baski pravijo: "Nikoli v življenju ne bi oblekel majice s španskim grbom, a kljub temu si želim, da bi Španija v finalu zmagala."

Vsa ta čustva so v soboto izbruhnila na dan v Barceloni, saj so njene ulice in trge preplavile rdeče-rumene zastave z belo zvezdo na modri podlagi, ki predstavljajo Katalonijo, eno izmed 17 španskih regij. "Neodvisnost!", "Nasvidenje, Španija", "Katalonija - naslednja evropska država" in "Mi smo narod!". Takšne napise je bilo videti med več kot milijon protestniki, ki so, polni nogometnega ponosa in razburjeni zaradi nedavno odločitve ustavnega sodišča, dvignili glas za večjo avtonomijo Katalonije.

Katalonija dobila še več pravic
Špansko ustavno sodišče je namreč presojalo o novem statutu Katalonije in med drugim odločilo, da definicija, vključena v preambulo, da so Katalonci narod, nima pravne veljave. Poudarili pa so tudi, da katalonski jezik ne sme prevladati nad kastiljsko španščino.

Statut je sicer Kataloniji dal več pristojnosti na političnem in finančnem področju, saj je ta pokrajina po novem upravičena do večjega deleža davkov, zbranih v Kataloniji, ima vlogo pri izbiri sodnikov in tožilcev na državnih sodiščih, nadzor nad infrastrukturo na svojem ozemlju in lahko izdaja delovna dovoljenja za priseljence.

Le malokdo vztraja pri svoji državi
Pritožbo na ustavno sodišče je vložila največja španska opozicijska Ljudska stranka, ki trdi, da novi statut ogroža enotnost Španije. Sodišče je statut presojalo kar štiri leta. Leta 2006 so ga Katalonci podprli tudi na referendumu. Največje tamkajšnje stranke se z njim strinjajo, le nekaj manjših pa vztraja pri neodvisnosti od Španije.