Za Sirto potekajo srditi boji. Foto: Reuters
Za Sirto potekajo srditi boji. Foto: Reuters

Navdušeni bojevniki so z delno uničenih stavb terminalov na letališču, ki leži okoli pet kilometrov od središča mesta, umikali simbole Gadafijevega režima, poroča BBC. Sile Nacionalnega prehodnega sveta (NTC) so v Sirti pred dvema tednoma že zavzele letališče, a so jih Gadafijevi privrženci nato pregnali od tam in nudijo močan odpor prodirajočim silam.

Sile NTC-ja so pred dnevi zavzele tudi pristanišče v Sirti in upajo, da bodo Gadafijeve privržence z vzhoda in zahoda stisnili nazaj proti morju. Upornikom pomagajo tudi Natova letala, ki so na območju izvajala zračne napade na vojaške tarče, med drugim na skladišča orožja.

Interpol izdal nalog za aretacijo Sadija Gadafija
Medtem je Interpol objavil nalog za aretacijo Gadafijevega sina Sadija Gadafija zaradi domnevnih kaznivih dejanj, ki naj bi jih zagrešil kot vodja libijske nogometne zveze. Objavo naloga za aretacijo so zahtevale nove libijske oblasti, ki trdijo, da je Sadi Gadafi – ta naj bi bil v Nigru - poneveril premoženje in z orožjem ustrahoval ljudi.

Interpol v rdečem obvestilu poziva države, naj pomagajo poiskati in aretirati Gadafija mlajšega ter ga vrniti Libiji. Opozarja tudi, da za Gadafija kot poveljnika vojaških enot, domnevno vpletenih v zatiranje protivladnih protestnikov, v skladu z resolucijo Združenih narodov velja prepoved potovanj.

Niger Sadija ne bo izročil Libiji
Nigrska vlada je pred kratkim sporočila, da Sadija Gadafija ne bo izročila Libiji, ker mu tam ne bi sodili pošteno, bi ga pa lahko izročila neodvisni sodni instituciji. Sadi, tretji od sedmih Gadafijevih sinov, je v Niger prispel na začetku meseca v konvoju skupaj z nekaterimi drugimi predstavniki strmoglavljenega libijskega režima. Nigrske oblasti so potrdile, da je na njihovem ozemlju 32 predstavnikov Gadafijevega režima, med njimi trije generali.

Interpol je še sporočil, da je to prvo rdeče obvestilo, ki ga je izdal na zahtevo NTC-ja. Predtem je rdeče obvestilo za Gadafija in druge člane njegove družine izdal na zahtevo Mednarodnega kazenskega sodišča.