Uporniki so prepričani, da bodo kmalu zavzeli Sirto. Foto: Reuters
Uporniki so prepričani, da bodo kmalu zavzeli Sirto. Foto: Reuters

Zavzetje pristanišča predstavlja pomembno strateško zmago v boju za prevzem nadzora v eni izmed zadnjih utrdb nekdanjega režima v državi. Spopadi za Sirto so se v zadnjih dneh zaostrili. Zveza Nato je že tretjo noč zapored na območju mesta ob obali sredozemskega morja izvajala zračne napade.

Sile Nacionalnega prehodnega sveta mesto oblegajo z vzhoda, zahoda in juga in se po lastnih navedbah pripravljajo na pohod proti središču mesta, kjer se med drugim nahajajo vojaški bunkerji. Že v ponedeljek so v predmestju Sirte odkrili veliko skrivališče orožja Gadafijevih sil.

V mestu je medtem ujetih na tisoče prebivalcev, humanitarne organizacije pa so izrazile zaskrbljenost zaradi pogojev, v katerih živijo ne le prebivalci Sirte, temveč še drugega Gadafijevega oporišča Bani Valid. Organizacije trdijo, da so jih prebivalci zaprosili za pomoč, primanjkuje jim predvsem zdravniških potrebščin in hrane.

Svarilo Gadafijevi družini
Alžirska vlada je člane Gadafijeve družine, ki jih gosti na svojem ozemlju, pozvala, naj ne dajejo političnih izjav. Novo libijsko vlado je ujezila Ajša Gadafi, hči polkovnika Gadafija, ki je konec avgusta z mamo in dvema bratoma pobegnila v Alžirijo, tam pa medijem dejala, da se njen oče še naprej bojuje za ohranitev moči.

"Ajša in drugi člani družine so prejeli sporočilo, naj od zdaj naprej spoštujejo svoj status gostov v Alžiriji in se umaknejo povsem iz kakršne koli politične dejavnosti," je dejal alžirski zunanji minister Mourad Medelci.

Nekdanji premier na svobodi
Libijska začasna vlada je medtem sporočila, da od Tunizije ni zahtevala izročitve Gadafijevega nekdanjega premierja Al Bagdadija Al Mahmoudija, ki ga je tunizijsko sodišče izpustilo, potem ko so ga zaprli zaradi nezakonitega vstopa v državo. "Svoboden človek je," je sporočilo libijsko pravosodno ministrstvo. Al Mahmoudi je bil obsojen na šest mesecev zapora prejšnji teden, potem ko so ga aretirali blizu tunizijske meje z Alžirijo.

Al Mahmoudi je bil libijski premier do padca Gadafijevega režima prejšnji mesec in je skušal še z dvema človekoma vstopiti v Tunizijo.