Britansko podmornico že popravljajo po trčenju. Foto: Reuters
Britansko podmornico že popravljajo po trčenju. Foto: Reuters
Jedrska podmornica
Britanska jedrska podmornica je dobila manjše poškodbe, trgovska ladja pa po podatkih britanskega obrambnega ministrstva ni bila poškodovana. Foto: Reuters

Ena najnovejših britanskih podmornic, HMS Ambush, je v trgovsko ladjo trčila v sredo popoldne med urjenjem, ko je bila pod morsko gladino. V nesreči ni bil poškodovan noben član posadke. Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so v stiku s trgovsko ladjo, ki po prvih podatkih naj ne bi bila poškodovana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španske oblasti so od britanskega veleposlaništva v Madridu zahtevale takojšnje pojasnilo glede incidenta. Iz španske okoljevarstvene organizacije Ecologistas so prav tako zahtevali več informacij o dogodku.

"Ne vemo, kje natančno se je zgodilo trčenje, kje je druga ladja, katere vrste je bila druga ladja. Ne vemo, ali je prišlo do radioaktivnega sevanja," je dejal tiskovni predstavnik organizacije Ecologistas Antonio Munoz.

Jedrska podmornica HMS Ambush lahko nosi do 38 torpedov in manevrirnih raket, s katerimi lahko zadene tako podmornice kot tudi ladje in tarče na kopnem, piše na spletni strani britanskega ministrstva.

Britanska podmornica redno obiskuje Gibraltar, britansko čezmorsko ozemlje, ki leži na skrajnem južnem delu Pirenejskega polotoka, saj se je tam ustavila že junija in marca.

Težave s hladilno cevjo
Leta 2010 je bila britanska jedrska podmornica HMS Tireless v Gibraltarju zaradi popravil skoraj leto dni, potem ko so našli razpoko v hladilni cevi blizu njenega jedrskega reaktorja. Takrat se je med ljudmi v Gibraltarju in na jugu Španije pojavil strah pred uhajanjem in okoljsko škodo.

Britansko obrambno ministrstvo, ki sicer ni pojasnilo obsega poškodb, je danes zatrdilo, da ne gre za stanje, ki bi bilo podobno tistemu s podmornico HMS Tireless.

Spomnimo, pred dnevi je spodnji dom britanskega parlamenta potrdil nadomestitev štirih zastarelih podmornic z jedrskim raketnim sistemom trident z novimi, kar bo stalo 40 milijard evrov.