Volilna udeležba je bila 60 odstotna. Foto: EPA
Volilna udeležba je bila 60 odstotna. Foto: EPA
Madžarska volitve 2010 Jobbik
Kandidat radikalne stranke Jobbik Gabor Vona, ki bo očitno prvič prišla v parlament. Foto: EPA
Madžarske volitve

Volilni prag je s šestimi odstotki dosegla tudi Nova liberalna stranka (LMP). V prvem krogu parlamentarnih volitev je bila volilna udeležba 60-odstotna. V 386 sedežnem madžarskem parlamentu bi si po drugem krogu volitev, ki bodo 25. aprila, stranke lahko sedeže razdelile sledeče: stranka Fidesz 270 sedežv, Socialistična stranka 55, stranka Jobbik 49 , LMP pa 12 sedežev.


Jobbik prvič v parlament?
Tako so se po neuradnih rezultatih volitev uresničile predvolilne napovedi javnomnenjskih anket. Med drugim tudi te, da si bo stranka Jobbik pod vodstvom Gaborja Vone zagotovila vstop v parlament. Stranka je znana po nacionalistični retoriki in močnih rasističnih sporočilih, zavzema pa se za "vračanje Madžarske Madžarom". Njihova tarča so pogosto predvsem Romi ki predstavljajo deset odstotkov prebivalstva na Madžarskem. Zavzemajo pa tudi tudi ostra protikomunistična stališča.

Stanje gospodarstva vse prej kot rožnato
Zaupanje volivcev v socialiste je sicer načelo že priznanje nekdanjega premiera Ferenca Gyurcsanyja, da je leta 2006 zavajal javnost glede stanja javnih financ. Državo so tedaj zajeli tudi protivladni protesti, Gyurcsany, soočen s pomanjkanjem zaupanja v njegov protikrizni program, pa je nato lani ponudil svoj odstop. Vajeti vlade je tako aprila lani prevzel Bajnai.

Volivci, nezadovoljni s tem, kako se je država spopadla s krizo, pa tudi zaradi drugih težav države, predvsem korupcije, so se tako obrnili k tekmecem na desnici. Karizmatični nekdanji premier Orban, ki je vlado že vodil med letoma 1998 in 2002, ter njegov Fidesz sta jih skušala pritegniti med drugim z obljubo, da nameravata v primeru zmage madžarsko gospodarstvo znova postaviti na noge, napraviti red v zdravstvu ter volivcem zagotoviti javno varnost. Orban napoveduje davčno razbremenitev in milijon delovnih mest v prihodnjem desetletju.

Zmaga Fidesza na volitvah pravzaprav ni bila vprašljiva, saj so mu ankete napovedovale prepričljivo večino. Vprašanje ostaja le, ali si bo Fidesz uspel zagotoviti dvotretjinsko večino, s katero bi stranka lahko uresničila načrtovane reforme, predvsem pa po besedah Orbana začela "popravljati škodo, ki je nastala zaradi osmih let socialistične vlade".

Madžarske volitve