V ozadju mogočna stavba parlamenta, v ospredju pa delavec, ki neutrudno gara, da bi bil zgrajen še most, ki vodi do parlamenta. Foto: EPA
V ozadju mogočna stavba parlamenta, v ospredju pa delavec, ki neutrudno gara, da bi bil zgrajen še most, ki vodi do parlamenta. Foto: EPA

V tej azijski državi je že od leta 1962 na oblasti vojaška hunta, ki državo vodi s trdo roko in onemogoča vsakršno drugačno razmišljanje. To že 20 let na lastni koži čuti tudi Nobelova nagrajenka in vodja opozicijske Nacionalne lige za demokracijo Aung San Su Či, ki leta preživlja v hišnem zaporu.

Hunta je januarja sicer napovedala, da bi 64-letno ikona boja za demokracijo lahko izpustila novembra, kar pa bo najverjetneje prepozno, da bi lahko sodelovala na prvih volitvah po dveh desetletjih. To pomeni, da Mjanmar, nekdanja Burma, velikih političnih sprememb kljub volitvam ne bo doživel.

Nova prestolnica zgrajena s figo v žepu?
Hunta pod vodstvom generala Tan Šveja si je leta 2006 zamislila, da bi zgradili povsem novo mesto, ki bo namesto Jangona postalo nova prestolnica države. To se je tudi zgodilo in že nekaj let je uradna prestolnica mesto Najpjitav (tudi Najpjidav ali Naj Pji Tav), kamor so že preselili okoli 920.000 ljudi, a mesto je še vedno eno samo veliko gradbišče. Razkošni predsedniška in parlamentarna palača, ki z veličino in razsipnostjo jemljeta dih, naj bi bili končani leta 2012.

Si general želi postaviti spomenik?
Najpjitav, ki pomeni "veliko mesto sonca" ali "domovanje kraljev", naj bi prestolnica postalo zaradi boljše lokacije v primerjavi z Jangonom, od katerega je oddaljeno 320 kilometrov proti severu. Oblast trdi, da omogoča boljše prometne povezave in da leži bolj v sredini države, poleg tega pa pravijo, da je Jangon postal prenaseljen in preveč onesnažen.

A mnogi Mjanmarci temu ne verjamejo, saj so prepričani, da se za spremembo glavnega mesta skriva pretkana politična taktika hunte. General Švej naj bi namreč s to potezo želel posnemati prejšnje kralje Burme, ki so si ob prevzemu oblasti izbrali in zgradili tudi novo prestolnico. Poleg tega naj bi se vojaška oblast bala morebitnega tujega posredovanja. Ker je Jangon pristaniško mesto, bi vojska lažje branila mesto v osrednjem delu države, kot da usodo prepusti izključno mornarici.

Oglejte si fotografije nove prestolnice in širok prepad med mogočnimi vladnimi stavbami na eni strani in revščino na drugi.