V Meko so se zgrnili muslimanski romarji z vsega sveta. Foto: Reuters
V Meko so se zgrnili muslimanski romarji z vsega sveta. Foto: Reuters
Poslanica tajnika Islamske verske skupnosti

Guverner Meke, princ Kaled Al Fajsal, je povedal, da je iz tujine pripotovalo okoli 1,7 milijona muslimanov, med njimi veliko iz bližnjevzhodnih držav, ki so bile priče množičnim vstajam proti avtokratskim voditeljem.

Sirski verniki so v množici nosili veliko uporniško zastavo kot simbol 19 mesecev trajajočega upora proti Asadovemu režimu, ki je do zdaj zahteval že več kot 34.000 življenj.

Sirska vlada letos ni pošiljala romarjev na hadž, so pa savdske oblasti odobrile vizume sirskim beguncem v Jordaniji in Libanonu.

Romarji so se po sončnem zahodu odpravili v Muzdalifah, ki leži med Mino in Arafatom, kjer bodo nabrali kamenje, s katerim bodo naslednje dni obmetavali "hudiča".

To je eden zadnjih obredov, ki bo na sporedu v petek in ki označuje začetek kurban bajrama - praznika žrtvovanja. Simboličnemu "kamenjanju hudiča" bo sledilo obredno žrtvovanje živali.

Preostale tri dni hadža bodo verniki nadaljevali obred kamenjanja, na koncu pa se bodo sprehodili še okoli svetišča Kaba v Meki, s čimer se bo romanje tudi končalo.

Za varnost na hadžu skrbi več kot 100.000 pripadnikov varnostnih sil in civilne zaščite, v svetih krajih pa je nameščenih tudi okoli 3.000 nadzornih kamer. Hadž za zdaj poteka brez večjih incidentov.

Na desni si lahko ogledate poslanico islamske verske skupnosti v Sloveniji ob kurban bajramu.

Poslanica tajnika Islamske verske skupnosti