Ujeti zaporniki so bili nemočni pred ognjenimi zublji. Foto: Reuters
Ujeti zaporniki so bili nemočni pred ognjenimi zublji. Foto: Reuters

Po besedah uradnih predstavnikov je požar izbruhnil med jutranjim pretepom med zaporniki v enem izmed petih prenatrpanih zaporniških stolpov.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi gasilcem dovolili intervencijo šele dve uri po izbruhu požara.

V zaporu, kjer je prostora za okoli 700 zapornikov, naj bi bilo med požarom zaprtih 1.900 in po nekaterih navedbah celo skoraj 3.000 ljudi. Okoli 200 zapornikov je bilo uspešno evakuiranih. Prenatrpanost je sicer stalna spremljevalka južnoameriških zaporov, čeprav naj bi bil San Miguel relativno nov zapor.

Jeza svojcev
Pred zaporom so se poleg številnih policistov zbrali tudi sorodniki zapornikov, ki so čakali na vesti o svojih bližnjih in kričali ter moledovali policijo, da jih spusti v zapor, da bi rešili ujete svojce.

Nekateri svojci so iz jeze in obupa policiste obmetavali s kamenjem, medtem ko so drugi hoteli preplezati zaporniško obzidje.

"Gre za zelo bolečo tragedijo," je v odzivu na požar v prestolnici dejal čilski predsednik Sebastian Pinera in dodal, da trenutne razmere v čilskih zaporih ne morejo več tako naprej, pri čemer je poudaril kronično prenatrpanost v zaporih po državi.