Razmere na ulicah glavnega mesta so vsak dan slabše, ko med preživelimi poteka boj za vodo in hrano. Foto: Reuters
Razmere na ulicah glavnega mesta so vsak dan slabše, ko med preživelimi poteka boj za vodo in hrano. Foto: Reuters
Port-au-Prince
Pred porušeno predsedniško palačo so si Haitijci postavili začasno šotorsko naselje. Foto: Reuters
Haiti
Mednarodna pomoč sicer prihaja z vseh strani sveta, a ljudi, potrebne pomoči, doseže prepočasi. Foto: Reuters
Bill Clinton
Clinton je prišel na Haiti da bi si ogledal razdejanje po potresu. Foto: Reuters
Reševanje na Haitiju

Podobe z ulic glavnega mesta Port-au-Prince in njegove okolice so grozljive. Na prizadetem območju primanjkuje hrane, vode in zdravil, na ulicah ležijo trupla ter kupi smeti in ruševin, več sto tisoč ljudi po mestu išče hrano in zatočišče. Ulice Port-au-Princea so se spremenile v šotorsko naselje, kjer so si ljudje vsaj za silo uredili zatočišča. Zaradi razpadajočih trupel, kupov smeti in fekalij se bojijo izbruha nalezljivih bolezni.

NA POMOČ HAITIJU TUDI SLOVENIJA
Slovenija je Haitiju že namenila 50.000 evrov, vlada pa obravnava predlog za donacijo 25 šotorov v vrednosti 70.000 evrov. Poleg tega bo Slovenija premislila o posebni obliki pomoči za zaščito otrok. O napotitvi slovenskih strokovnjakov v prizadeto državo še razmišljajo, saj so izkušnje pokazale, da pošiljanje reševalnih ekip v kraje, zelo oddaljene od Slovenije, ni nujno najboljša oblika pomoči.
Velika težava so tudi tolpe, ki plenijo po mestu in ljudem jemljejo še tisto, kar imajo, med različnimi tolpami pa so se že vneli spopadi, v nedeljo je bilo slišati tudi streljanje. RTV-jeva dopisnica Vlasta Jeseničnik, ki je na Haitiju, poroča, da je poleg žeje in lakote vse večja težava postaja varnost.

Ameriški general Ken Keen je dejal, da je katastrofa na Haitiju "epskih razsežnosti", in ocenil, da je v potresu umrlo do 200.000 ljudi. Na pomoč haitijskim varnostnim silam in predstavnikom Združenih narodov je prispelo še 2.000 ameriških vojakov. "Čaka nas veliko dela," je dodal Keen.

2.000 policistov in 3.000 pobeglih zapornikov
Haitijski predsednik Rene Preval je povedal, da bi dodatni vojaki pomagali vzpostaviti mir v prestolnici. "V Port-au-Princeu imamo približno 2.000 policistov, ki jih je potres močno prizadel, in 3.000 zapornikov, ki so pobegnili iz zapora. To vam da približno sliko, kako hude so razmere," je povedal predsednik Preval.

S Slovenske Karitas so sporočili, da so do 18. januarja zbrali 10.000,00 € namenske pomoči za Haiti. Slovenski Unicef je do zdaj zbral 15.821 evrov.

Številni ljudje so se po potresu zatekli v severna mesta Haitija in v sosednjo Dominikansko republiko, ki pa je postavila zelo stroga pravila pri sprejemanju beguncev - v državo smejo le tisti, ki so huje ranjeni, ali ljudje, ki se zaradi določenih razlogov bojijo za svoje življenje. Takoj ko se bodo razmere na Haitiju umirile, bodo morali nazaj, so odločeni politični veljaki Dominikanske republike.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate poročilo RTV-jeve dopisnice s Haitija Vlaste Jeseničnik.

Ameriške in nizozemske oblasti so pospešile postopek prevoza osirotelih otrok s Haitija v tujino, kjer naj bi jih posvojili. Šest otrok, ki so jih posvojili nozozemski starši, je že dopotovalo na Nizozemsko.

V nedeljo izpod ruševin potegnili pet ljudi
Kljub zelo majhnim možnostim so reševalci v nedeljo izpod ruševin potegnili pet ljudi, ki so pod kupi betona preživeli pet dni. Ena izmed preživelih je bila sedemletna deklica, na katero se je zrušil strop supermarketa, preživela pa je tako, da je jedla posušeno sadje, ki je padlo s polic. Izpod ruševin so reševalci potegnili tudi danskega uslužbenca Združenih narodov.

Iz EU-ja več kot 400 milijonov evrov pomoči
Čeprav je pomoč državi obljubil ves svet, pa pomoč do najbolj prizadetih prihaja prepočasi. Ob tem je britanska vlada obljubila, da bo za pomoč Haitiju namenila 37 milijonov dolarjev, kar je trikrat več, kot je za pomoč državi obljubila pred dnevi. Institucije Evropske unije in njene članice so prizadeti državi ponudile več kot 400 milijonov evrov pomoči, od tega 137 milijonov takojšnje pomoči in najmanj 200 milijonov srednje- in dolgoročne pomoči za obnovo in razvoj. Dodatnih 92 milijonov bodo namenile članice EU-ja, je sporočila Evropska komisija.

Ban Ki Mun: Niste sami
Haiti je v nedeljo obiskal tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je ponovil, da se je na Haitiju zgodila največjo humanitarna katastrofa v zgodovini, izrazil solidarnost s prebivalci in obljubil pospešeno mednarodno pomoč. "Tukaj sem, da vam sporočim, da sem z vami, da niste sami," je dejal Ban, ki je med prednostnimi nalogami izpostavil reševanje ljudi, dostavo nujne pomoči v obliki vode, hrane in zdravil ter koordinacijo množičnih prizadevanj za pomoč. Generalni sekretar ZN-a je Varnostnemu svetu predlagal, da poveča število predstavnikov svetovne organizacije na Haitiju za 3.500.

Ban Ki Mun si je ogledal tudi šotorsko naselje, ki so ga ljudje postavili v bližini porušene predsedniške palače, kjer trenutno prebiva približno 50.000 ljudi, in se srečal s predsednikom Renejem Prevalom.

Kmalu donatorska konferenca, pomoč obljublja tudi EU
Mednarodna prizadevanja za pomoč Haitiju pa se nadaljujejo. Na Haiti je dopotoval nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, ki skupaj z nekdanjim predsednikom Georgeom Bushem vodi akcijo zbiranja pomoči za prizadeto državo. 25. januarja se bodo na mednarodni konferenci v Montrealu zbrale države donatorice, ki bodo poskušale zbrati čim več sredstev za popotresno obnovo države. Srečanja se bosta udeležila tudi haitijski premier Jean-Max Bellerive in ameriška državna sekretarka Hillary Clinton.

Reševanje na Haitiju