V spopadih je bilo ubitih najmanj 20 civilistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V spopadih je bilo ubitih najmanj 20 civilistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vodja proruskih upornikov v samooklicani Ljudski republiki Doneck Denis Pušilin (levo) in predstavnik samooklicane Ljudske republike Lugansk Vladislav Deinego sta privolila v nadaljevanje mirovnih pogovorov, a le, če dobijo povabilo Rusije ali OVSE-ja. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Vedno več žrtev krvavega spopada v Ukrajini

Spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki potekajo za strateško pomembno mesto Debalceve, ki je železniško vozlišče. Po poročanju britanskega BBC-ja so v mestu ujeti številni civilisti, nekaterim, tudi ranjenim, pa je uspelo pobegniti v bližnje mesto Artemivsk.

Proruski uporniki trdijo, da so že skoraj obkolili ukrajinsko vojsko v mestu Debalceve in da je v njihovih rokah tudi bližnje naselje Vulehirsk.

Najmanj 20 mrtvih
O spopadih poročajo tudi iz drugih krajev na vzhodu Ukrajine. Po navedbah upornikov je bilo v dveh zračnih napadih ubitih sedem civilistov, za kar krivijo vlado v Kijevu, ta pa vztraja, da za napadi stojijo uporniki, saj želijo uničiti nadaljevanje mirovnih pogajanj, ko so izstrelki zadeli avtobus in kulturni center, kjer so ljudem delili humanitarno pomoč.

V današnjih spopadih je bilo skupno ubitih več kot 20 civilistov. Iz ukrajinske vojske pa so sporočili, da je bilo v v zadnjih 24 urah ubitih pet vojakov, 23 pa ranjenih.

Odpovedan mirovni vrh
Zaradi zaostritve razmer na vzhodu Ukrajine je belorusko zunanje ministrstvu odpovedalo za danes predvidene mirovne pogovore v okviru t. i. kontaktne skupine v Minsku. Vodja proruskih upornikov v samooklicani Ljudski republiki Doneck Denis Pušilin je pojasnil, da so bili pogovori odpovedani, in sicer po tem, ko ukrajinski predstavniki niso prišli v Minsk.

Predstavniki nepriznanih ljudskih republik Doneck in Lugansk so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa že napovedali odhod iz beloruske prestolnice.

Na mirovna pogajanja so bili vabljeni predstavniki ukrajinskih oblasti, proruskih upornikov, Rusije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Uporniki in Moskva Kijevu očitajo pomanjkanje interesa za mirno rešitev konflikta.

Vedno več žrtev krvavega spopada v Ukrajini