Opazovalci OVSE-ja so potrdili, da so rakete tipa grad priletele z vzhodnih ozemelj pod nadzorom proruskih separatistov. Foto: Reuters
Opazovalci OVSE-ja so potrdili, da so rakete tipa grad priletele z vzhodnih ozemelj pod nadzorom proruskih separatistov. Foto: Reuters

Žrtev so se po navodilih ukrajinskega predsednika Petra Porošenka opoldne spomnili z minuto molka. V Mariupolu so rakete v soboto zadele stanovanjski predel mesta. Ubitih je bilo najmanj 30 ljudi, še okoli 100 jih je bilo po navedbah oblasti ranjenih. Poškodovanih je bilo več kot 50 hiš, štiri šole in trije vrtci.

OVSE: "Rakete priletele iz vzhoda"
Preiskava Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je pokazala, da so rakete priletele z ozemlja vzhodno od mesta, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. Ukrajinska vojska in separatisti so sicer za napad okrivili drug drugega.

Separatisti so v soboto naznanili ofenzivo na Mariupol, vendar so iz mesta poročali o mirni noči. Posamični manjši spopadi pa so izbruhnili severovzhodno od mesta Doneck, ki je utrdba upornikov, so sporočili vojaški voditelji v Kijevu.

Dogodke v Mariupolu je želel obsoditi Varnostni svet Združenih narodov, vendar je Rusija to z vetom preprečila, je prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočil britanski veleposlanik pri ZN-u Mark Lyall Grant. Ruska stran je pojasnila, da glasovanje ni uspelo, ker so Britanci zahtevali obsodbo zgolj ene izmed dveh vpletenih strani.

Ukrajinski predsednik vztraja pri dogovoru iz Minska
Porošenko je kljub vnovič razplamteli vojni zatrdil, da ne obstaja alternativa premirju, ki so ga ukrajinske oblasti z uporniki sklenile lani v Minsku. V zadnjih dveh tednih so separatistične sile zasedle obsežna ozemlja, po večmesečnem boju so v celoti zavzeli tudi letališče v Donjecku in očitno Ukrajinci vojaško niso kos upornikom, ki so opremljeni tudi z najnovejšim ruskim orožjem.

"Ukrajina ostaja trdna zagovornica miroljubne rešitve," je v Kijevu poudaril na nujni seji ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo. "Ne vidimo alternative Minsku. Začetek političnega procesa umirjanja in povrnitve reda sta naši prioriteti," je še povedal Porošenko na zasedanju varnostnih in vojaških poveljnikov Ukrajine.

Posnetki raketiranja iz kamer v avtomobilih meščanov Mariupola

27 mrtvih v raketnem napadu na Mariupol
27 mrtvih v raketnem napadu na Mariupol