Številni Egipčani menijo, da je vojska, ki se oklepa oblasti, ugrabila njihovo revolucijo, med katero je po treh desetletjih oblast zapustil Mubarak. Foto: Reuters
Številni Egipčani menijo, da je vojska, ki se oklepa oblasti, ugrabila njihovo revolucijo, med katero je po treh desetletjih oblast zapustil Mubarak. Foto: Reuters

Generalni sekretar volilne komisije Hatem Bagato je sporočil, da bo uradne izide v nedeljo ob 15. uri po krajevnem in srednjeevropskem času predstavil predsednik volilne komisije Faruk Sultan. Izide bi morali objaviti že v četrtek, a je komisija zaradi očitkov o kršitvah razglasitev preložila za nedoločen čas, kar je v že tako napetih razmerah v Egiptu sprožilo kritike in proteste.

Vojska si je nagrmadila moč
Egipt je močno polariziran, zato obstaja strah, da bo razglasitev zmagovalca volitev le še bolj razdelila državo, ki je tudi po padcu Mubaraka priča vedno novemu nasilju in demonstracijam. Napetost pred razglasitvijo narašča. Na trgu Tahrir se je v petek zbrala množica, jezna zaradi volilnega procesa in vojske, ki se (še) ni odpovedala oblasti, nasprotno, nagrabila si je je še več.

Vladajoči vrhovni vojaški svet, ki državo vodi od strmoglavljenja Mubaraka februarja lani, je pred tednom dni razpustil parlament, ker je ustavno sodišče odločilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v nasprotju z ustavo. V nedeljo, tik po zaprtju volišč, pa je sprejel še niz ustavnih dopolnil, s katerimi si je med drugim prisvojil zakonodajno oblast in močno okrnil pristojnosti novega predsednika.

"Ljudje in vojska sta eno"
V drugem krogu predsedniških volitev 16. in 17. junija sta se pomerila kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi in Ahmed Šafik, zadnji premier strmoglavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka. Oba tabora sta po volitvah razglasila zmago, na volilno komisijo pa naslovila vrsto očitkov o domnevnih volilnih kršitvah.

Privrženci Šafika, ki zanika, da ima podporo vojaškega sveta, so demonstrirali v soseski Nasr v Kairu. Na stotine ljudi je nosilo slike Šafika in feldmaršala Huseina Tantavija ter vpilo "ljudje in vojska sta eno". Šafik je v prvem krogu volitev, ko je bila volilna udeležba 46-odstotna, prejel manj glasov od Mursija, a je kljub temu prepričan o končni zmagi.

Pogajanja o izidu namesto štetja glasov?
Muslimanska bratovščina in vrhovni svet sta se zato javno ostro sporekla, po trditvah neimenovanih virov pa naj bi se skrivoma pogajala. Ob preložitvi objave izidov volitev so se pojavila tudi ugibanja, da se o njih pogaja, namesto da bi se štelo glasove.

Mursi, ki si je zagotovil podporo številnih vodilnih liberalnih voditeljev, je v petek pred novinarji posvaril pred vsakršnim ponarejanjem izidov volitev. Več sto njegovih privržencev se je medtem utaborilo na osrednjem kairskem trgu Tahrir in obljubilo, da bodo tam ostali do priznanja Mursijeve volilne zmage.