Policija je sprožila operacijo po vseh državi. Foto: EPA
Policija je sprožila operacijo po vseh državi. Foto: EPA

Policija je preiskala okoli 70 objektov v Hamburgu, Berlinu, na Spodnjem Saškem, v Schleswigu - Holsteinu, Hessnu, Severnem Porenju - Vestfaliji ter na Bavarskem. Policisti so zbirali dokaze, s katerimi bi lahko podprli morebitno prepoved delovanja salafistov v Nemčiji.

Skrajno konservativni salafisti, katerih gibanje se je pojavilo konec 19. stoletja, se ravnajo po strogih islamskih pravilih in zagovarjajo vrnitev k prvotni obliki islama.

Ob tej priložnosti je nemški notranji minister Hans-Peter Friedrich že prepovedal eno izmed salafističnih skupin, imenovano Millatu Ibrahim, in napovedal, da bi lahko kmalu sledila prepoved še za dve skupini salafistov. Minister je pojasnil, da je prepovedana skupina delovala proti nemškemu ustavnemu redu.

Napad, grožnje, razdeljevanje izvodov Korana
Preiskava proti salafistom poteka od marca lani, ko je na frankfurtskem letališču moški ustrelil ameriška vojaka, za kar ga je navdihnila salafistična propaganda na spletu.

Skrb pri nemških oblasteh vzbuja tudi videoposnetek, v katerem domnevni salafist poziva k ubojem novinarjev in pripadnikov skrajne desnice.

Pred kratkim so nekateri salafisti še dodatno razburili nemško javnost z razdeljevanjem tisočih izvodov Korana med prebivalce.

Nemški politiki so večinoma obsodili dejanje salafistov, in čeprav so se strinjali, da razdeljevanje Korana samo po sebi ni sporno in nezakonito, so poudarili, da s svojo agresivnostjo in skrajnostjo ogrožajo mirno sobivanje različnih ver in v ustavi zapisane demokratične vrednote.

Nemške varnostne službe predvidevajo, da v Nemčiji obstaja okoli 130 islamskih skrajnežev, od tega 21 salafistov, ki bi utegnili v državi izvesti teroristični napad.