Na avtobusni postaji je domnevno Palestinec zabodel 70 let staro žensko. Policija je napadalca ubila. Foto: Reuters
Na avtobusni postaji je domnevno Palestinec zabodel 70 let staro žensko. Policija je napadalca ubila. Foto: Reuters
V Betlehemu so izbruhnili protesti, ki so se sprevrgli v nasilje med protestniki in policijo. Foto: Reuters

Izraelska vlada je v sredo zaradi vse pogostejših napadov odredila policijsko blokado dostopa v Jabal Mukaber, predel Vzhodnega Jeruzalema. Kljub ukrepu sta se zgodila še dva napada - domnevno Palestinec je na avtobusni postaji zabodel 70 let staro žensko, policija ga je ubila, drugi napad se je zgodil na policista, poroča BBC.

V Betlehemu pa so izbruhnili protesti, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi, poroča rt.com. Povod zanje pa je bil uboj Mutaza Zawahreha (27), ki so ga med torkovimi protesti v taborišču za begunce Duheiša ubile izraelske sile. Med protestniki in policijo so se vneli spopadi, saj so protestniki v njih metali kamenje, policija pa je odgovorila s solzivcem.

Abas: ravnanje Izraela bi lahko sprožilo verski konflikt
Prvič od izbruha nasilja na začetku oktobra, v katerem je bilo ubitih sedem Izraelcev in 30 Palestincev, več ljudi pa ranjenih, je spregovoril palestinski predsednik Mahmud Abas, ki je izraelska dejanja označil kot "nevarna za razplamtenje verskega konflikta, ki bi sprožil požar," poroča BBC. Ob tem je obtožil Izrael, da izvaja "hladnokrvne usmrtitve naših otrok", pri čemer je imel v mislih uboj 13-letnega palestinskega dečka in 15-letnika, ki naj bi domnevno izvedla napad z nožem in ju je policija ubila.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu Abasu ni ostal dolžan - njegove izjave je označil kot "laži in potvarjanja", saj naj bi bil deček živ in v bolnišnični oskrbi. Izraelska vlada je ta teden sprejela nove varnostne ukrepe "za zajezitev terorizma" v delih Jeruzalema, zaradi širjenja napadov z noži.


Poleg tega, da so aktivirali tudi vojsko, v skrajnih primerih bodo tudi specialne enote, BBC poroča, da je med ukrepi tudi zrušitev doma napadalca v nekaj dneh po storjenem napadu in prepoved bivanja njegovih družinskih članov v Jeruzalemu.

Vzhodni Jeruzalem ima za Izrael poseben status
Palestinci, ki živijo v Vzhodnem Jeruzalemu, ki naj bi bil glavno mesto neodvisne Palestine, niso izraelski državljani in imajo le status "stalnega prebivalca". Zaradi izraelskih politik jeruzalemski Palestinci težko obdržijo ta status, od leta 1967 pa je več kot 14.300 Palestincev izgubilo status stalnega prebivalca, čeprav so s tega območja, poroča palestinska agencija Ma'an News.

Vzhodni Jeruzalem ima za Izrael poseben status od leta 1967, ko ga je vojaško zasedel in ga pripojil, česar mednarodno pravo in mednarodna skupnost ne priznavata. Zaradi nezakonite pripojitve Vzhodnega Jeruzalema imajo vse države svoja veleposlaništva v Tel Avivu namesto v Jeruzalemu. Leta 1967 je Izrael okupiral še palestinska Zahodni breg in Gazo ter sirsko Golansko planoto in egiptovski Sinajski polotok. Tega je Egiptu vrnil, nad drugimi zasedenimi ozemlji pa ohranja nadzor.