Deček stoji na kraju, kjer je stala hiša, ki je bila uničena v zadnjem izraelskem napadu v Gazi. V napadu sta umrli nosečnica in njena dveletna hčerka. Foto: Reuters
Deček stoji na kraju, kjer je stala hiša, ki je bila uničena v zadnjem izraelskem napadu v Gazi. V napadu sta umrli nosečnica in njena dveletna hčerka. Foto: Reuters
false
Sorodniki žrtev objokujejo umrli pred mrtvašnico v Gazi. Foto: Reuters
false
Po okupiranih Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu potekajo protesti proti izraelski okupaciji, ki traja že 48 let. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje v Gazi je pet mesecev nosečo žensko identificiral kot Nour Rasmi Hasan, njeno hčerko pa kot Rahaf Jahja Hasan. Ob tem so bili trije člani družine ranjeni, poroča palestinska tiskovna agencija Maan.

Izraelska vojska je sporočila, da so izraelske sile odgovorile na raketo, ki je priletela iz Gaze, tarča njihovih napadov pa sta bili "dve Hamasovi poslopji za izdelavo orožja na severu Gaze". V sporočilu niso bile omenjene žrtve ali škoda na domovih civilistov.

Nekaj ur pred izraelskim napadom so sirene na jugu Izraela opozarjale na nevarnost, pri čemer je izraelska obramba prestregla eno raketo. Poškodovanih ni bilo.

Zadnje obstreljevanje je sledilo, potem ko so izraelske sile po poročanju Maana v soboto v Gazi ubile dva palestinska najstnika, stara 13 in 15 let. Od petka je bilo v Gazi ubitih sicer 11 Palestincev.

Na Zahodnem bregu napeto
Na nadzorni točki naj bi medtem eksplodiral avtomobil bomba, a so glede tega poročila nasprotujoča. BBC poroča, da je Palestinka na nadzorni točki blizu naselja Maale Adumim (gre sicer za nezakonito judovsko naselbino na Zahodnem bregu blizu Vzhodnega Jeruzalema) sprožila bombo, pri čemer se sklicuje na izraelsko policijo. Ženska je sicer resno poškodovana, policist, ki naj bi avtomobil ustavil, pa je bil lažje ranjen.

Maan pa prenaša pričevanje očividca, ki je dejal, da ni šlo za bombo, kot so sporočile izraelske oblasti, temveč da je šlo za tehnično napako in požar. Ženska naj bi se peljala z otrokom, okoli 300 metrov pred izraelsko nadzorno točko pa je v avtu zaradi kratkega stika zagorelo. Ženski je le uspelo ustaviti avtomobil, zaradi ognja pa je poškodovana.

Priča je še dejala, da policisti ženski niso dovolili zapustiti avtomobila, medtem ko je klicala na pomoč, saj so trdili, da je sprožila bombo. Fotografije avtomobila, ki jih je objavil izraelski dnevnik Haaretz, kažejo, da je bil avtomobil le blago poškodovan in so bila nepoškodovana tudi vsa okna na vozilu. Na videoposnetku je sicer vidno, da je na avtomobilu odstopil le sprednji odbijač.

Spopadi na jugu Zahodnega brega
Spopadi so izbruhnili na jugu zasedenega Zahodnega brega, in sicer med Palestinci in judovskimi naseljenci. Tamkajšnji prebivalci so sporočili, da so spopade sprožili napadi naseljencev na palestinska naselja na območju.

Posredovale so izraelske sile in proti Palestincem izstrelile solzivec in gumijaste naboje (gre za železne naboje, ki so prevlečeni z gumo). Več Palestincev je bilo ranjenih. Izraelski mediji poročajo, da je bil ranjen tudi 14-letni izraelski naseljenec, ki ga je v glavo zadel kamen, poroča Maan.

"Smrtna kazen brez sojenja"
BBC še poroča, da so bili v soboto z nožem ranjeni štirje Izraelci, izraelska policija pa je ubila oba palestinska napadalca. Izraelski novinar Gideon Levy je v Haaretzu sicer napisal, da izraelska policija Palestince, ki grozijo z nožem, tudi če niso več grožnja, ustreli in ubije, medtem ko Izraelce v takšnih ali hujših primerih le aretira. Levy tako piše o "smrtni kazni brez sojenja" za Palestince, to pa postavlja v kontekst pozivanja k "smrti Arabcem", ki se širi po Izraelu.

V zadnjih desetih dneh so izraelske sile aretirale okoli 400 Palestincev, od česar naj bi jih bila okoli polovica starih med 14 in 20 let.

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da so izraelske sile na zasedenih Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu v soboto s pravimi in gumijastimi naboji ustrelile in poškodovale najmanj 174 Palestincev. 408 Palestincev je imelo težave zaradi čezmernega vdihavanja solzivca, štirje pa so bili močno pretepeni, so še sporočili iz Rdečega polmeseca.