Ob zaostrovanju razmer je slišati svarila, da bi lahko izbruhnila nova, tretja palestinska vstaja, intifada. Foto: Reuters
Ob zaostrovanju razmer je slišati svarila, da bi lahko izbruhnila nova, tretja palestinska vstaja, intifada. Foto: Reuters
false
Policija je enega napadalca ubila, drugega pa ranila. Foto: Reuters
V Jeruzalemu samo danes trije napadi z noži

Kot je poročala palestinska tiskovna agencija Ma'an news, je napad na izraelskega vojaka na mestnem avtobusu izvedel Palestinec, ki so ga varnostne sile ustrelile in ubile.

V današnjih napadih z nožem so bili skupno ranjeni štirje Judje, med njimi je kritično ranjen 13-letnik. Na drugi strani so bili ubiti štirje domnevni arabskih napadalci, dva sta bila ranjena, še poroča agencija.

V prvem ponedeljkovem napadu z nožem je moški, Arabec, v starem delu Jeruzalema zabodel izraelskega policista. Varnostne sile so napadalca ubile, poroča BBC. Le nekaj ur kasneje je napadalka, Arabka, zabodla izraelskega policista, ki jo je ustrelil in ubil.

Tretji napad se je zgodil, ko sta bila v naselbini Pisgat Zeev v Vzhodnem Jeruzalemu z nožem napadena 16 in 29 let stara Juda. Palestinska tiskovna agencija Ma'an News je poročala, da je izraelska policija streljala v napadalca in enega, ki naj bi bil mladoletna oseba, s strelom v glavo ubila. Drugi napadalec je ranjen. Oba napadalca naj bi bila stara med 12 in 14 let.

Izraelske oblasti poostrile varnostne ukrepe
To je bil že 18. napad z nožem na Izraelce od 3. oktobra. Ob tem so v Vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu izbruhnili neredi, nasilje se je razširilo tudi na območje Gaze. Izraelske oblasti so močno poostrile varnostne ukrepe in v zadnjih dneh ubile več kot deset Palestincev, aretirale pa okoli 400.

Na napad se je odzval izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je dejal, da "nas teror z noži ne bo premagal". V nagovoru v parlamentu je izrazil prepričanje, da bo Izrael prestal tudi zdajšnjo grožnjo, tako kot je prestal že prejšnje "valove" palestinskega raketiranja in palestinske vstaje oziroma intifade, poroča AFP.

"Netanjahu želi zanetiti intifado"
A palestinski zunanji minister Riad Al Malki je odgovornost za napade pripisal Izraelu in še posebej izraelskemu premierju. "Netanjahu želi zanetiti tretjo intifado, ker se želi izogniti težavam, s katerimi se spoprijema v politični areni, v kateri je bedno pogrnil," je dejal novinarjem na Dunaju. Netanjahuja je ob tem pozval, naj deluje v skladu z mednarodnim pravom. Sicer pa je po njegovih besedah še vedno čas, da se kriza umiri, še poroča AFP.

V Jeruzalemu samo danes trije napadi z noži