Obama je v nedeljo za nekaj ur obiskal Moore, ki ga je tornado prejšnji teden porušil do tal. Foto: Reuters
Obama je v nedeljo za nekaj ur obiskal Moore, ki ga je tornado prejšnji teden porušil do tal. Foto: Reuters

Obama je ob obisku predmestja Oklahoma Cityja v ameriški zvezni državi Oklahoma zagotovil, da Washington ne bo pozabil na Moore in druge predele zvezne države, ki jih je na začetku prejšnjega tedna zajel val tornadov, ter obljubil nadaljevanje zvezne pomoči uničenemu mestu. K pomoči je pozval tudi vse Američane in izrazil prepričanje, da se bo Moore kljub brezizhodnemu položaju kmalu spet postavil na noge, saj gre za skupnost ljudi trdnega značaja.

Že prejšnji teden je Obama na območju Oklahome razglasil območje velike naravne nesreče in zvezni državi obljubil vsa razpoložljiva sredstva za odpravo posledic.

Radodarna pomoč Feme in prostovoljcev
Zvezna agencija za posredovanje v naravnih nesrečah (Fema) je zvezni državi Oklahoma do zdaj dostavila 57 milijonov dolarjev vredno pomoč v obliki zavetišč za tisoče ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo. Fema je na teren poslala 450 svojih uslužbencev, ki so razdelili 43.000 obrokov hrane in 150.000 litrov vode ter na tisoče odej, postelj in drugih potrebščin.

Moore leži na aleji tornadov
Tornado najmočnejše kategorije EF5 je 20. maja razdejal mestece Moore ter druge predele in predmestja Oklahoma Cityja. V Mooru je umrlo 24 ljudi, od tega devet otrok, ki so umrli, ko se je nad njimi zrušila šola. Mesto je povsem opustošeno, ameriški mediji poročajo, da daje videz velikega odlagališča odpadkov.

Moore bodo zagotovo obnovili, a kljub temu je zelo verjetno, da bo spet porušen, saj leži na t. i. aleji tornadov na ameriškem srednjem zahodu. Tokratni tornado je bil tako že četrti po letu 1998, ki je razdejal Moore. Zadnji tornado je Moore udaril leta 2003, tornado leta 1999 pa je šel po skoraj isti poti kot tokratni, kar je redek primer, bil pa je še močnejši, saj je pihal s hitrostjo 480 kilometrov na uro.