Papež pred Zidom objokovanja. Foto: EPA
Papež pred Zidom objokovanja. Foto: EPA
Papež v Jeruzalemu

Najprej je poglavar Rimskokatoliške cerkve obiskal Tempeljski grič, ki velja za najsvetejše mesto v judovski veri in tretje najsvetejše mesto v islamu, potem pa je še muslimansko svetišče na Skali in Zid objokovanja. Pred Skalo si je v skladu z muslimansko tradicijo sezul čevlje, znotraj pa ga je potem sprejel glavni mufti v Jeruzalemu Mohamed Mohamad Husein, ki ga je pozval, naj konča izraelsko nasilje nad Palestinci.

"Tukaj je kraj, kjer se srečajo tri velike monoteistične vere, in spominja nas na to, kar jih druži. To sveto mesto je kraj spodbude, hkrati pa tudi pozziva moške in ženske, naj v dobri veri skušajo preseči nesporazume in spore iz preteklosti ter utrejo pot iskrenemu dialogu."
Izrazil solidarnost s palestinskimi kristjani
Papež je tudi molil na kraju, kjer naj bi Jezus zaužil zadnjo večerjo, srečal se je z izraelskimi in palestinskimi voditelji ter maševal na prostem. Maše se je je udeležilo na tisoče ljudi, na njej pa je papež izrazil solidarnost z izraelskimi Arabci in palestinsko krščansko manjšino. "Tukaj pred vami želim opozoriti na težave, frustracije, bolečine in trpljenje, ki ste jih številni med vami prestali zaradi sporov na tej zemlji," je poudaril.
"Upam, da je moja prisotnost tukaj znak, da niste pozabljeni," je dejal papež med mašo na prostem v dolini med starim delom Jeruzalema in Oljsko goro. "Med temi zidovi ni prostora za ozkosrčnost, diskriminacijo, nasilje in nepravičnost. Verniki v Boga usmiljenja - ne glede na to, ali so judi, kristjani ali muslimani - morajo biti prvi, ki spodbujajo kulturo sprave in miru," je dodal.

Vatikan je medtem sporočil, da papež Benedikt XVI. ni bil nikoli član Hitler Jugend (Hitlerjeve mladine). Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je dejal, da je bil papež kot 16-letni semeniščnik član pomožnega oddelka letalske obrambe, "ki ni imel nič z nacizmom ali nacistično ideologijo". Lombardijeva izjava se razlikuje od trditev konservativnega nemškega papeža, ki je v več intervjujih dejal, da je bil med 2. svetovno vojno neprostovoljni član Hitler Jugend. Lombardi je še dejal, da je z izjavo želel odgovoriti "na laži, ki jih pišejo mediji tu in v tujini" o tem vprašanju.

K. T./K. S.

Papež v Jeruzalemu