Papeža Benedikta XVI. je na letališču v Tel Avivu pričakal izraelski predsednik Šimon Peres. Foto: EPA
Papeža Benedikta XVI. je na letališču v Tel Avivu pričakal izraelski predsednik Šimon Peres. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Papeža je na letališču sprejela številčna delegacija. Foto: Reuters

V svojem prvem govoru po pristanku v Izraelu se je papež spomnil šestih milijonov Judov, žrtev holokavsta. "Judje so izkusili grozne okoliščine ideologije, ki zanikajo temeljno dostojanstvo vsakega človeka," je ob pristanku povedal Benedikt XVI. in dodal: "Imel bom priložnost pokloniti se vsem žrtvam holokavsta in moliti, da človeštvo nikoli več ne bo priča tako grozljivemu zločinu."

Papež se je poklonil žrtvam holokavsta
Med obiskom spominskega centra žrtev holokavsta Jad Vašem je papež dejal, da "naj njihovo trpljenje ne bo nikoli zanikano, podcenjevano ali pozabljeno. Naj imena žrtev nikoli ne izginejo! In naj vsi ljudje dobre volje ostanejo pozorni na izkoreninjejenje vsega, kar vodi v tovrstne tragedije, iz človeških src", ter opozoril, da "na žalost antisemitizem še naprej dviguje svojo grdo glavo v številnih delih sveta. To je popolnoma nesprejemljivo".

"Govor ganljiv, a nekaj je manjkalo"
Številni Izraelci so upali, da se bo papež znova opravičil zaradi nedavne sprave s katoliškim škofom Richardom Williamsonom, ki je znan po zanikanju holokavsta. Rabin Israel Meir Lau, predsednik Jad Vašema, je nad papaeževim govorom izrazil razočaranje, češ da se ni opravičil zaradi Williamsona. Papežev govor je bil sicer ganljiv, "a nekaj je manjkalo. Ni omenil Nemcev ali nacistov, ki so sodelovali pri tem klanju, ali besedice obžalovanja," je bil razočaran.

Papež podprl ustanovitev palestinske države
Izrael je druga postaja bližnjevzhodne turneje papeža Benedikta XVI., med katero bo obiskal tudi palestinska ozemlja. Benedikt XVI. je v svojem prvem govoru v Izraelu omenil tudi bližnjevzhodni mirovni proces in podprl ustanovitev palestinske države. "Pozivam vse odgovorne, da skušajo najti kakršno koli rešitev za težavne razmere, da bosta lahko obe ljudstvi živeli v miru v svoji državi z varnimi in mednarodno priznanimi mejami," so bile besede šele tretjega papeža, ki je obiskal Izrael.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je v petek začel enega svojih najzahtevnejših potovanj - osemdnevno turnejo po Bližnjem vzhodu. Po treh dneh, ki jih je preživel v Jordaniji, je prispel v Izrael. Na letališču v bližini Tel Aviva so ga pričakali najvišji predstavniki izraelskih oblasti, tudi premier Benjamin Netanjahu in predsednik Šimon Peres. Papež je ob prihodu povedal, da je v Izrael in na palestinska območja prišel, da bi molil za mir na območju in drugod po svetu.

Naslednjih pet dni bo papež obiskal svete kraje, ki so povezani z življenjem Jezusa Kristusa, in se pogovarjal z vsemi najvišjimi predstavniki izraelskih in palestinskih oblasti.

Izrael in Vatikan sta diplomatske stike navezala leta 1994, še vedno pa urejata nerešena vprašanja o statusu premoženja Cerkve v Sveti deželi in opravičila plačevanja davkov za Cerkev. Pred Benediktom XVI. sta Izrael obiskala papež Pavel VI. leta 1964 in Janez Pavel II. leta 2000.

B. T./T. V.