Papeža sta na obisk Bethanija spremljala jordanski kralj Abdulah in njegova žena Rania. Foto: EPA
Papeža sta na obisk Bethanija spremljala jordanski kralj Abdulah in njegova žena Rania. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Papež je maševal na nogometnem stadionu v jordanski prestolnici. Foto: Reuters

Poglavarja Rimskokatoliške cerkve, ki sta ga v Betanijo pospremila jordanski kralj Abdulah II. in njegova žena Rania, je pričakalo več kot 5.000 ljudi, ki so dvigovali zastave Jordanije, Libanona, Sirije, Egipta, Italije in Nemčije ter zastavo Vatikana.

"Kristjani so na Bližnjem vzhodu, ki ga je z leti nasilja in nerešenih napetosti zaznamovalo tragično trpljenje, poklicani, da z odpuščanjem in radodarnostjo prispevajo k spravi in miru," je ob reki Jordan povedal Benedikt XVI., ki je pozval k dialogu in razumevanju ter k spoštovanju temeljnih pravic. Na mestu, kjer naj bi Janez Krstnik krstil Jezusa Kristusa, je papež blagoslovil temeljna kamna za novi katoliški cerkvi.

Maše se je udeležilo 50.000 ljudi
Papež Benedikt XVI. je dopoldne na nogometnem stadionu v Amanu daroval mašo, kjer je pozdravil pogum kristjanov v Sveti deželi in jih pozval, naj bodo zvesti svojim koreninam na nemirnem Bližnjem vzhodu. "Tukajšnja katoliška skupnost je globoko zaskrbljena zaradi težav in negotovosti, ki vplivajo na vse ljudi Bližnjega vzhoda," je poglavar Rimskokatoliške cerkve dejal okoli 50.000 vernikom, ki so k maši prispeli s celotnega območja, tudi iz Sirije in Iraka.

"Dolgo sem čakal na to priložnost, da lahko stojim pred vami kot priča Odrešenika in vas spodbudim k ohranitvi v veri, upanju in ljubezni," je še povedal med maševanjem.

Papež nagovoril muslimanske vernike
Papež Benedikt XVI. se trenutno mudi v Jordaniji, prvi postaji njegove bližnjevzhodne turneje. V soboto je obiskal mošejo kralja Huseina v Amanu, kjer je v nagovoru muslimanskim verskim voditeljem obsodil ideološko manipulacijo vere v politične namene, ki lahko povzročijo nasilje. To je bil njegov drugi obisk v kakšnem islamskem svetišču.

Že v soboto zjutraj je v Jordaniji obiskal goro Nebo, od koder je, kot piše v Svetem pismu, Mojzes gledal obljubljeno deželo, nato pa v Madabi položil temeljni kamen za latinsko univerzo. Na gori Nebo je pozval k spravi med kristjani in Judi. Jordanski minister za turizem Maha Katib je povedal, da je od papeževega prihoda v Jordanijo v petek državo obiskalo že več kot 20.000 ljudi.

Prihodnji teden bo papež obiskal Izrael in palestinska ozemlja, kjer bo obiskal več za kristjane svetih krajev, med drugim Jeruzalem in Betlehem.

M. R./B. T.