Papež je zaradi slabega vremena na prizadeto območje pripotoval z avtomobilom namesto s helikopterjem. Foto: EPA
Papež je zaradi slabega vremena na prizadeto območje pripotoval z avtomobilom namesto s helikopterjem. Foto: EPA
Papež obiskal popotresno območje

Najprej se je papež ustavil v kraju Onna, kjer je v potresu življenje izgubilo 40 od 300 prebivalcev. Kljub dežju in nevihti ga je pričakala množica ljudi, izmed katerih jih je večina v potresu izgubila streho nad glavo in zdaj živijo v šotoriščih.

"Moja navzočnost tu je lahko znamenje, da vas Bog ni zapustil," je zbranim dejal papež, ki je institucije in podjetja pozval, naj pomoč in solidarnost ob posledicah potresa spremenijo v dolgoročen projekt.

Po papeževih besedah žrtve pričakujejo, da bodo videle "ponovno rojstvo svoje dežele, ki mora ponovno postati okrašena z lepimi in trdnimi domovi in cerkvami". Preživelim je položil na srce, da vztrajajo, in jim dejal, da v luči tragedije občuduje njihov "pogum, dostojanstvo in vero".

Benedikt XVI. se je nato odpravil še v glavno mesto pokarjine L'Aquilo, kjer je obiskal ruševine bazilike Collemagggio iz 13. stoletja in porušen študentski dom, kjer je umrlo sedem študentov.

V potresu z močjo 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici je 6. aprila umrlo 296 ljudi, medtem ko jih je 65.000 ostalo brez domov. Okoli 36.000 jih še vedno živi v šotorih, ostali pa so nameščeni v hotelih ali pri sorodnikih.

G. V.

Papež obiskal popotresno območje