Številne države so pospešile postopke posvajanja sirot s Haitija. Foto: Reuters
Številne države so pospešile postopke posvajanja sirot s Haitija. Foto: Reuters
Pomoč počasi prihaja na Haiti
Na Haiti prihaja pomoč iz Slovenije

Okoli 380.000 sirotam v haitijskih sirotišnicah se bo po rušilnem potresu pridružilo še na tisoče novih. "Koliko otrok je v potresu na Haitiju izgubilo svoje starše, za zdaj ni znano. Neuradno naj bi jih bilo več deset tisoč. Prostora v sirotišnicah ni dovolj. Odgovora na vprašanje, kaj čaka sirote, za zdaj nima nihče," je za RTV Slovenija s Haitija poročala Vlasta Jeseničnik.

Otroke v sirotišnici, ki jo je ustanovila ena izmed ameriških Cerkva, lahko posvojijo samo Američani. Postopek posvojitve je zelo dolg. "Pred potresom je trajalo dve ali tri leta. Zdaj so porušene vse stavbe socialnega skrbstva. Ne vem, kakšen bo nov sistem. Prizadevamo si za sodelovanje vseh držav, da bi poskrbele za otroke, zagotovile vse potrebno, da bi preživeli, in jim pomagale, da bi sploh imeli prihodnost," pripoveduje Chris Nungester, direktorica sirotišnice. Skrb za sirote bo za psihologe velik izziv. "Sirote, ki smo jih sprejeli, bodo imele hude duševne težave," pojasnjuje psihologinja Ilfonas Leon. Skrajšane postopke za posvojitev otrok s Haitija je že uvedla Nizozemska, podobno namerava storiti tudi Kanada, je še poročala Jeseničnikova.

Do zdaj si se oglašala z letališča, kje si pa zdaj?
Sem v eni izmed mestnih četrti Port-au-Princea, kamor smo se morali preseliti. Ameriška vojska je sporočila, da želi prevzeti popoln nadzor nad letališčem. Razlog je ta, da želi zagotoviti varno pristajanje tovornih letal, ki prevažajo človekoljubno pomoč in ameriška vojska je od vseh televizijskih ekip zahtevala, da se umaknejo. Jasno je, da je človekoljubna pomoč in varno pristajanje letal prioriteta in da je treba pomoč, ki pride na mednarodno letališče, čim prej odpeljati in razdeliti med ljudi.

Zasilna bolnišnica, ki so jo postavili nemški zdravniki, bo začela sprejemati prve ranjence. Ljudi, ki bodo, po devetih dneh od rušilnega potresa, dobili prvo pomoč.

Organizacija zdravniki brez meja se je pritožila, ker so Američani, ki nadzorujejo mednarodno letališče v glavnem mestu, zavrnili več letal z zdravili. Ali prihaja pomoč do prebivalcev nemoteno?
Res je, zdravniki brez meja so se pritožili, da so Američani zavrnili pristanek petih njihovih letal, ki bi morala pripeljati zdravila, operacijsko opremo, dializne aparate. Menda je zaradi te sporne ameriške odločitve umrlo več Haitijcev, ki so bili potrebni te nujne zdravniške pomoči.

Oskrba se je nekoliko izboljšala. Konvoji ZN-a so začeli dovažati hrano do ljudi. Te konvoje varujejo ameriški vojaki, da bi zagotovili varnost. Izboljšala se je tudi oskrba s pitno vodo, ki jo dovažajo v velikih cisternah v šotorska naselja, kjer v obupnih razmerah živi na sto tisoče ljudi. Prihaja tako hrana kot voda, kljub temu majhnemu napredku ne moremo govoriti, da so se razmere bistveno izboljšale. Življenje v teh ogromnih šotorskih naseljih pod žgočim soncem je neznosno.

Je bil na Haitiju kakšen nov popotresni sunek?
Zgodil se je ravno zdaj. Bil je bistveno manjši kot včeraj zjutraj, ko smo stekli na cesto in morali čakati, ali se bodo popotresni sunki končali. Upam, da popotresnih sunkov ne bo več veliko.

Pomoč počasi prihaja na Haiti
Na Haiti prihaja pomoč iz Slovenije