Vojska naj bi s protestniki obračunala tudi s palicami. Foto: Reuters
Vojska naj bi s protestniki obračunala tudi s palicami. Foto: Reuters

Nasilje med protestniki in varnostnimi silami je pred obrambnim ministrstvom izbruhnilo že pred dnevi, ko je umrlo najmanj 20 ljudi. Pred ministrstvom protestniki zahtevajo, da vladajoči vojaški svet takoj preda oblast. Generali, ki so oblast prevzeli po odstopu nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, so v četrtek sporočili, da pred ministrstvom ne bodo trpeli nobenih demonstracij več.

Nasilje je izbruhnilo, ko so protestniki začeli metati kamenje in skušali uničiti bodečo žico, napeljano okoli ministrstva. Vojska je zato ob podpori policije proti več sto zbranim protestnikom ukrepala s solzivcem in vodnimi topovi, slišati pa je bilo tudi streljanje. Po navedbah vojaškega vira so 40 ljudi aretirali.

Državna televizija okrivila Muslimansko bratovščino
Dogajanje je v nasprotju s prejšnjimi demonstracijami v živo prenašala tudi državna televizija, ki je za nasilje okrivila Muslimansko bratovščino, ki ima največjo poslansko skupino v parlamentu.

Vojska je sporočila, da bo policijska ura trajala od 11. ure zvečer po tamkajšnjem času do sedmih zjutraj. Nekateri protestniki so nato odšli domov, drugi pa so se pridružili mirnemu zborovanju proti vojski in prehodni vladi na osrednjem kairskem trgu Tahrir.

Na shod so pozvali aktivisti in politiki z različnih političnih taborov, zbrani pa so zahtevali hiter prenos oblasti iz rok vojske civilnim oblastem in odstavitev premierja Kamala Al Gansurija. Zborovanja se je udeležila tudi Muslimanska bratovščina.

V Egiptu bodo 23. maja predsedniške volitve, vladajoči vojaški svet pa je obljubil, da se bo po njih umaknil iz politike, a to za nekatere v Egiptu ni dovolj hitro.