Protesti proti porokam istospolnih partnerjev so se končali s spopadi, aretacijami in dimom. Foto: EPA
Protesti proti porokam istospolnih partnerjev so se končali s spopadi, aretacijami in dimom. Foto: EPA
Pariz
Protest, ki se je začel na štirih različnih delih mesta in se združil pred kompleksom Hotel des Invalides, je ves dan potekal mirno. Foto: Reuters

Množični protest "La manif pour tous" (protest za vse) proti legalizaciji porok istospolno usmerjenih parov se je začel v štirih različnih delih Pariza, nato pa so se vsi združili na ploščadi pred kompleksom Hôtel des Invalides. Na protestu se je po podatkih policije zbralo približno 150.000 ljudi, organizatorji pa zatrjujejo, da se je manifestacije udeležilo skoraj milijon ljudi. Protest je varovalo več kot 4.500 policistov.

500 mlajših protestnikov nad policijo in novinarje
Protest je sprva potekal povsem mirno, ko se je velika večina protestnikov proti večeru že razšla, pa so se začeli izgredi med policijo in skrajnimi desničarskimi aktivisti. Približno 500 mlajših protestnikov je začelo napadati policiste ter vanje metati dimne bombe in steklenice, protestniki, ki so vzklikali protivladna gesla, pa so stvari metali tudi v novinarje, ki so spremljali dogodek.

Kot poroča Le Monde, je bilo ranjenih 36 ljudi - 34 policistov, protestnik in fotograf francoske agencije AFP -, policija pa je aretirala približno 350 ljudi. V spopadih so uporabili tudi solzivec. Približno 50 protestnikov je policija prijela že v soboto zvečer, ker so se priklenili na kovinske ograje in preprečili dostop do Elizejskih poljan.

Med protestniki tudi Cope in Le Penova
Protesta sta se udeležila tudi vodja opozicijske stranke UMP Jean-Francois Cope, ki je vodil enega izmed sprevodov proti kompleksu Les Invalides, in voditeljica skrajne desničarske stranke Front National Marine Le Pen. Protesta se ni udeležila glavna aktivistka gibanja proti porokam istospolnih partnerjev Frigide Barjot, saj naj bi od skrajnih desničarskih skupin prejela preveč groženj.

Francoski minister za notranje zadeve Manuel Valls je že pred protestom družine z otroki pozval, naj zaradi varnosti ostanejo doma, za nasilne izgrede pa je v nedeljo zvečer okrivil skrajno desnico.

Zakon globoko razdelil francosko družbo
Francoski parlament je 23. aprila potrdil, predsednik Hollande pa 18. maja podpisal zakon, ki legalizira poroke istospolno usmerjenih parov in tem parom omogoča posvojitve otrok. To je bila ena večjih predvolilnih obljub predsednika Hollanda, vse odkar se je pred meseci začela razprava v parlamentu, pa zakon močno deli francosko ljudstvo, razpoloženje v državi pa je precej naelektreno.

Prejšnji teden se je v pariški katedrali Notre-Dame ustrelil 78-letni desničarski zgodovinar Dominique Venner, ki je za seboj pustil pismo, v katerem je obsodil poroke istospolnih partnerjev. Voditeljica Front Nationala Marine Le Pen je nasprotovanje zakonu speljala na svoj mlin in zdaj nove volivce privablja z obljubami, da bo, če bo zmagala na naslednjih volitvah, zakon razveljavila, sprejemanje zakona pa so ves čas spremljali tudi množični protesti.

Prva poroka v sredo v Montpellierju
Francija je s sprejemom zakona postala 9. država v Evropi in 14. država na svetu, ki je uzakonila istospolne poroke. Prva gejevska poroka po novem zakonu naj bi se zgodila v sredo v mestu Montpellier na jugu Francije.