Italijanskim študentom je prekipelo. Foto: EPA
Italijanskim študentom je prekipelo. Foto: EPA

Na univerzi v Firencah je skupina študentov demonstrirala pred fakulteto za sociologijo, kjer se je državna sekretarka na italijanskem ministrstvu za izobraževanje Daniela Santanche udeležila nekega seminarja. Izbruhnilo je nasilje med študenti in policijo, ki je posredovala, da bi študente odstranila izpred vhoda univerze. Eden od študentov je dobil poškodbe po glavi.

Študenti so demonstrirali tudi pred parlamentom v Rimu, kjer naj bi poslanska zbornica odločala o sporni reformi izobraževalnega sistema vlade Silvia Berlusconija. Policija je sprejela stroge varnostne ukrepe, da bi preprečila nasilje.

Demonstracije so potekale tudi v Milanu, Anconi, Bariju in Torinu. Skupina študentov je tudi zasedla znameniti stolp v Pisi. V Palermu na Siciliji je več kot tisoč demonstrantov začasno ustavilo promet.

Reforma izobraževalnega sistema ministrice Marie Stelle Gelmini samo na področju visokega šolstva v prihodnjem letu predvideva krčenje sredstev za 700 milijonov evrov. V okviru leta 2008 sprejete šolske reforme, naj bi do leta 2012 skrčili število delovnih mest učiteljev in upravnih organov v šolstvu za skoraj 130.000.