Na solidarnostnem shodu v podporo protestnikom v Baltimoru se je v New Yorku zbralo več sto ljudi. Foto: Reuters
Na solidarnostnem shodu v podporo protestnikom v Baltimoru se je v New Yorku zbralo več sto ljudi. Foto: Reuters
V New Yorku je bilo aretiranih okoli 60 ljudi. Foto: Reuters
Protesti iz Baltimora v druga mesta

25-letni Gray, še ena domnevna žrtev policijskega nasilja v ZDA, je 19. aprila umrl zaradi hudih poškodb hrbtenice, ki jih je dobil teden dni prej v času policijskega pridržanja, policija pa ustreznih pojasnil o okoliščinah ni ponudila. Smrt mladeniča je sprožila nove množične proteste, tokrat v Baltimoru, po več dnevih pa se protesti širijo tudi v druga večja ameriška mesta, med drugim New York, Washington, Minneapolis, Boston.

Kot poroča BBC, se je v New Yorku na solidarnostnem shodu zbralo več sto ljudi, medtem ko drugi poročajo tudi o večtisočglavi množici. Potem ko je policija protestnike opozorila, da ne smejo stati na ulicah ali zapirati pločnikov, je bilo aretiranih več kot 60 ljudi. Rt.com poroča, da je protest v New Yorku organizirala koalicija Pohod milijonov, ki je udeležence shoda pozivala, naj podprejo "socialno, ekonomsko in rasno pravičnost".

Nasilje protestnikov proti nasilju sistema
Glede protestov v Baltimoru so se mediji osredotočili predvsem na nasilje protestnikov, ki na drugi strani opozarjajo na revščino in sistematično zanemarjanje celotnih sosesk in črnske skupnosti. "Mediji bodo še naprej označevali prebivalce Baltimora kot izgrednike in roparje, ljudje pa pozabljajo, da lokalna oblast in baltimorska policija ropa in uničuje črnsko skupnost Baltimora vsak dan v letu," so po poročanju rt.com sporočili organizatorji protesta v New Yorku.

Protest je potekal tudi v glavnem mestu Washington, prišlo pa je več sto ljudi. Organizatorji, poroča rt.com, Nacionalna združena črna fronta, so sporočili, da gre za protest proti "policijskemu terorizmu".

Protesti so bili tudi v Bostonu in Minneapolisu, poroča BBC. Medtem v Baltimoru od torka velja enotedenska policijska ura, ulice mesta pa v polni vojaški opremi nadzira tudi Nacionalna garda. Spomnimo: vojska je po množičnih protestih zaradi smrti Michaela Browna, še enega neoboroženega temnopoltega mladeniča, ki je umrl pod streli belega policista, zasedla tudi ulice Fergusona.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je županja Baltimora Stephanie Rawlings Blake v sredo obljubila, da preiskava Grayeve smrti poteka, policija pa bo državnemu tožilstvu Marylanda izsledke predala v petek. Vseh šest vpletenih policistov so suspendirali. Poteka tudi preiskava zveznega pravosodnega ministrstva.

Hillary Clinton za reforme
Ponovno se krepijo zahteve po koreniti reformi pravosodnega sistema, pridružila pa se jim je tudi predsedniška kandidatka Hillary Clinton. Dejala je, da je treba končati množično zapiranje temnopoltih in reformirati sistem, poroča STA. Izrekla se je proti ostrim zakonom, med drugim tudi proti zakonu iz leta 1994, ki ga je podpisal njen soprog Bill Clinton in ki je uvedel višje kazni za razne prekrške in zločine.

"Treba je presekati začarani krog revščine, obupa in nasilja v ameriških mestih in sprožiti nacionalno razpravo v smeri zmanjšanja števila zapornikov," je dejala Hillary Clinton.

Protesti iz Baltimora v druga mesta