Na trgu je razneslo enega od gorilnikov. Foto: Reuters
Na trgu je razneslo enega od gorilnikov. Foto: Reuters
Mohamed Mursi
Protestnikom se je na trgu Tahrir v središču Kaira pridružil tudi predsedniški kandidat Mohamed Mursi. Foto: EPA

Zbrani na trgu, ki je postal simbol upora proti Mubaraku, protestirajo proti razsodbi, ki jo je sodišče v soboto izreklo nekdanjemu dolgoletnemu egiptovskemu voditelju. Protestniki so jezni, saj menijo, da bi morala Mubaraka, obsojenega zaradi smrti okoli 850 protestnikov med arabsko pomladjo, ki ga je odnesla z oblasti, namesto dosmrtne ječe doleteti smrtna kazen.

Napad na štab predsedniškega kandidata

Nekaj protestnikov, ki so svoje nezadovoljstvo nad razsodbo izrazili že v soboto, je na trgu Tahrir noč prespalo v šotorih ali kar na prostem. "Tu nameravamo ostati danes in mogoče tudi jutri. Pričakujemo, da bo na trg čez dan prišlo še veliko več ljudi," je dejal mlad protestnik. Sobotna sodba je sprožila proteste v Kairu, Aleksandriji, Suezu in drugih egiptovskih mestih.

Ducat protestnikov je vdrl v glavni štab predsedniškega kandidata Ahmeda Šafika, ki je bil Mubarakov zadnji premier.

Na Tahrirju se je v soboto zbralo približno 20.000 protestnikov, potem ko je sodišče 84-letnega Mubaraka in nekdanjega notranjega ministra Habiba Al Adlija zaradi njune vloge pri smrti protestnikov v lanskem uporu obsodilo na dosmrtno ječo, šesterico pripadnikov nekdanjih pripadnikov egiptovskih varnostnih sil pa istih obtožb oprostilo.

Pritožba obeh strani
Mubarakov odvetnik je napovedal, da se bo nekdanji predsednik na obsodbo pritožil. Mubarak je edini strmoglavljeni avtokrat arabske pomladi, ki se je moral osebno zagovarjati pred sodiščem. Tožilstvo, ki je zanj zahtevalo smrtno kazen, je prav tako napovedalo pritožbo na odločitev sodišča.

Mubarak ter njegova sinova Ala in Gamal so bili oproščeni krivde v ločeni obtožnici o korupciji, sinova strmoglavljenega voditelja pa kljub temu ostajata v priporu, saj naj bi jima sodili zaradi mešetarjenja na egiptovski borzi. Mubaraka so po izreku sodbe prepeljali v zapor na obrobju Kaira, kjer je po poročanju egiptovske državne televizije imel "zdravstvene težave".