Protestniki ostajajo odločni kljub pozivom Pekinga. Foto: Reuters
Protestniki ostajajo odločni kljub pozivom Pekinga. Foto: Reuters
Hongkong
Osrednje prizorišče protestov je finančno središče Hongkonga, t. i. Central. Foto: Reuters

Udeleženci protestov, ki so se začeli z večdnevnim bojkotom študentov in se nato prejšnji petek še razširili, zahtevajo izpolnitev obljube, ki jo je dal Peking, da bodo lahko v Hongkongu leta 2017 sami izbirali svojega voditelja. Kitajske oblasti so namreč snedle besedo in se avgusta odločile, da bodo prebivalcem Hongkonga prepustile zgolj izbiro med dvema ali tremi kandidati, ki jih bodo izbrali v Pekingu.

Današnji protesti so potekali na državni praznik, saj na Kitajskem praznujejo 65. obletnico ustanovitve Ljudske republike Kitajske. Slovesnosti ob obletnici zmage komunistov nad nacionalisti so se dopoldne začele s slovesnim dvigom zastave v Hongkongu, ki so ga prenašale televizije.

Prvi mož Hongkonga Leung Čun Jing, čigar odstop med drugim zahtevajo protestniki, je na slovesnosti pozval k sodelovanju s Pekingom kot nujnim za "uresničitev kitajskih sanj" in branil predlog Pekinga glede volitev čez tri leta.

Študentski protestniki so napovedali stopnjevanje protestov, če Leung ne bo odstopil do četrtka. Med drugim nameravajo zasesti vladna poslopja.

Kitajski predsednik Ši Jinping v izjavi na predvečer praznika ni omenjal protestov in je le poudaril, da se komunistična partija "ne sme nikoli ločiti od naroda" in se mora spopasti z vsemi težavami.

Glasilo komunistične partije Renmin Ribao je proteste v Hongkongu označilo za "nezakonite", ki "resno motijo družbeni red". Dodalo je, da bi morali protestniki pravno odgovarjati za svoja dejanja.

Številne aretacije po državi
Po podatkih policije je bilo od petka v protestih poškodovanih 70 ljudi, medtem pa so kitajske oblasti že okrepile tudi cenzuro. Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International je sporočila, da so od eskalacije protestov v nedeljo po državi, med drugim v Pekingu in Čongšingu, prijeli 20 ljudi, okoli 60 so jih pozvali na zaslišanja.

Domnevno naj bi jih prijeli zaradi izražanja podpore protestnikom ali poročanja o protestih. Med aretiranimi je bil tudi aktivist Vang Long, ki so ga prijeli zaradi "povzročanja izgredov", potem ko je na spletu objavljal sporočila o protestih.

Druga nevladna organizacija Branitelji človekovih pravic Kitajske (CHRD) je sporočila, da so v torek priprli 20 ljudi, ki so se v mestu Guangdžou zbrali v znak podpore protestnikom.

V svetu se vse bolj pojavlja bojazen, da bi lahko kitajske oblasti proteste v Hongkongu zadušile tako kot prodemokratične proteste leta 1989 na Trgu nebeškega miru, ko so nad ljudi poslale tanke. Nasilno zatrtje protestov je zahtevalo več sto smrtnih žrtev. Prvi mož hongkonške uprave zatrjuje, da se v tem primeru to ne bo zgodilo.