'Musavi, Hatami, to je vajino zadnje opozorilo,' pravi napis enega izmed provladnih protestnikov, ki nagovarja opozicijska voditelja. Foto: Reuters
'Musavi, Hatami, to je vajino zadnje opozorilo,' pravi napis enega izmed provladnih protestnikov, ki nagovarja opozicijska voditelja. Foto: Reuters

Privrženci vlade so v Teheranu in drugih mestih nosili slike vrhovnega verskega voditelja ajatole Alija Hameneja in ajatole Ruhola Homeinija, ustanovitelja Islamske republike Iran, ter pozivali k usmrtitvi glavnih opozicijskih voditeljev, Mira Hoseina Musavija in Mehdija Karubija. Kmalu po koncu protestov je uradna tiskovna agencija Irna poročala, da naj bi oba opozicijska voditelja v strahu za življenje zbežala na sever države, kar so krogi okoli njiju zanikali. Po poročanju opozicijske spletne strani Rahesabz pa naj bi opozicijska voditelja priprli pripadniki revolucionarne garde in ju zaradi njune varnosti prepeljali na neznano lokacijo v mestu Kelar-Abad pri Kaspijskem morju.

"Pokorite se, ali pa se vam bo sistem zoperstavil kot 'moharebom' (sovražnikom Boga)," je na shodu v Teheranu opozicijske voditelje posredno nagovoril klerik Ahmad Alamolhoda. V skladu s šeriatskim pravom je kazen za 'moharebe' smrt.

Provladni protestniki so se zbrali na poziv iranskih oblasti, ki je vsem državnim uslužbencem dala dela prost dan, da bi se lahko udeležili protestov in nasprotovali tistim, "ki niso spoštovali vrednot ašure".

Praznik izkoristili za proteste
Ker so protesti v Iranu prepovedani, je opozicija izbrala praznik ašure, ko se na milijone Irancev tradicionalno zbere na ulicah za nadaljnja nasprotovanja vladi predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. V spopadih z varnostnimi silami je po poročanju iranskih opozicijskih skupin umrlo najmanj osem ljudi. V Teheranu naj bi priprli 300 protestnikov, v mestih Isfahan in Nadžafabad v osrednjem Iranu pa še 500 ljudi. Ahmadinedžad je opozicijske shode označil za delo tujih sil, predvsem ZDA, Izraela in Velike Britanije.

Opozicija ne bo odnehala
Še pred shodom v podporo vladi so pokopali Saeda Alija Musavija, nečaka opozicijskega voditelja Mira Hoseina Musavija, ki je pred tremi dnevi umrl v nemirih. Kako je Moussavi umrl, ni znano. Opozicija trdi, da je bil ustreljen, oblasti pa zanikajo, da bile med nedavnimi protesti žrtve.

Opozicija je napovedala nove proteste kljub opozorilu iranske policije, naj protivladni protestniki ne hodijo na ulice, ker bodo sicer soočeni z resnimi posledicami. Vodja iranske policije je napovedal, da ne bo več tako prizanesljiva, kot je bila do zdaj.