Protestniki vztrajajo že 15. dan. Foto: EPA
Protestniki vztrajajo že 15. dan. Foto: EPA
Egipt
Na trgu Tahriri, kjer so zrasla šotorska naselja protestnikov, je spet kot v mravljišču - protestniki so se vrnili v velikem številu. Foto: EPA
Omar Sulejman
Mubarak je Sulejmana imenoval za podpredsednika, da bi umiril zahteve po svojem odstopu. Foto: EPA
Egipt
Kaže, da v opoziciji nastajata dve struji; tista, ki se ne bo sprijaznila z ničimer manj, kot je Mubarakov takojšnji odhod, in tista, ki je pripravljena počakati do naslednjih predsedniških volitev. Foto: Reuters
Egipt
Mubarak je sporočil, da na naslednjih predsedniških volitvah ne bo več kandidiral, do takrat pa namerava ostati na oblasti. Foto: EPA
Egipt
Protestnikom, ki vztrajajo že dlje časa, so se pridružili še novi nasprotniki predsednika Mubaraka. Foto: Reuters
Pogovor z aleksandrinko
Egiptovski protestniki vztrajajo

Na osrednjem trgu v prestolnici se je zbralo več deset tisoč protestnikov, ki še naprej vztrajajo, da mora egiptovski predsednik Hosni Mubarak po skoraj 30 letih zapustiti oblast in da ne bodo odnehali, dokler ni končana prava "polovica revolucije".

Vstop na trg so nadzorovali vojaki, ki so jim morali protestniki pokazati dokumente.

Protestniki zatrjujejo, da oblasti niso izpolnile nobene izmed njihovih zahtev. Zadovoljila jih ni niti ponedeljkova Mubarkova napoved dviga plač javnih uslužbencev in pokojnin upokojencem za 15 odstotkov. Protestniki pravijo, da je to samo poskus, da se jih zaslepi.

Prepovedana Muslimanska bratovščina, ki se je v nedeljo prvič sestala s podpredsednikom Omarjem Sulejmanom, meni, da so številne zahteve še vedno neizpolnjene, med njimi odstop Mubaraka.

Izrael si želi Sulejmana za naslednika
Ameriške depeše, do katerih se je dokopal WikiLeaks, kažejo, da si je Izrael želel, da bi po Mubaraku Egipt vodil Sulejman. Nekdanji vodja obveščevalne službe je večkrat obiskal Izrael in posredoval v pogajanjih s Palestinci.

Sulejman je zatrdil, da ima Egipt načrt za miren prenos oblasti, in dodal, da vlada ne bo preganjala protestnikov, ki zahtevajo Mubarakov odstop. "Predsednik pozdravlja nacionalni konsenz, ki potrjuje, da stopamo na pravo pot iz trenutne krize," je dejal podpredsednik po srečanju s predsednikom. "Obstaja jasen načrt in časovni okvir za uresničitev miroljubnega in organiziranega prenosa oblasti," je poudaril.

Po Sulejmanovih besedah je Mubarak odredil oblikovanje komisije, ki bo bdela nad ustavnimi in zakonskimi spremembami, katerih cilj je omejiti predsedniški mandat in razrahljati pravila glede kandidatur na predsedniških volitvah.

Mubarak je oblikoval še dva odbora, s katerima naj bi izpolnil zahteve protestnikov glede reform in preiskave nasilja med protesti.

Protestniki vladi odgovarjajo, da si skuša s svojimi potezami le kupiti čas.

Francoski premier Francois Fillon je priznal, da je Mubarak njemu in njegovi družini plačal novoletne počitnice ob Nilu mu tudi posodil vladno letalo za oglede. Počitnice Fillona na račun egiptovskega predsednika je prvi razkril časopis Le Canard Enchaine, temu pa je sledilo sporočilo iz urada Fillona, v katerem so zapisali, "da je bil premier v času počitnic nastanjen pri egiptovskih oblasteh", dodali pa so tudi, da se je z Mubarakom srečal že 30. decembra lani - pred začetkom protestov proti Mubaraku.

Del opozicije ne želi ponižati Mubaraka
Nekateri predstavniki opozicije, med njimi skupina znanih osebnosti, ki se je zbrala okrog milijarderja Naguiba Savirisa, so se medtem zavzeli, da bi Mubarkak ostal na oblasti do prihodnjih predsedniških volitev, ki naj bi bile avgusta ali septembra. Saviris je v pogovoru za BBC dejal, da je Mubarak izgubil svojo legitimnost, a da si večina Egipčanov ne želi videti predsednika, vojnega junaka, ponižanega.

Vlada v finančnih težavah
Vsak dan protestov, ki naj bi terjali okoli 300 smrtnih žrtev, naj bi stal 310 milijonov ameriških dolarjev na dan. Egipčanska vlada ima težave s financiranjem, saj so se tuji vlagatelji umaknili, egiptovski funt pa je dosegel najnižjo raven v zadnjih šestih letih. Čeprav so banke ponovno odprle svoja vrata, pa borza ostaja zaprta. Egipčanski finančni trgi so dva dni pred svojim zaprtjem 27. januarja izgubili kar 17 odstotkov svoje vrednosti.

Mubarakovi "težki" 70 milijard dolarjev?
Medtem se vrstijo ugibanja o osebnem bogastvu družine Mubarak. Ameriška televizijska mreža ABC je poročala, da naj bi imeli 70 milijard dolarjev premoženja oziroma toliko kot mehiški tajkun Carlos Slim in ustanovitelj Microsofta Bill Gates skupaj. Družina naj bi imela nepremičnine na Manhattanu, Beverly Hillsu, Kaliforniji in Londonu ter veliko denarja na bančnih računih v Švici in Veliki Britaniji. Poleg tega naj bi veliko vlagala v hotele in turizem na obali Rdečega morja.

Mubarakov odhod v nemško kliniko?
New York Times je poročal, da naj bi potekala pogajanja med ameriško vlado in egiptovsko vojsko o morebitnem scenariju Mubarakovega odhoda z oblasti; 82-letni predsednik naj bi odšel na daljše zdravstvene preglede v Nemčijo. Spiegel Online poroča, da naj bi pogovori potekali z vodstvom klinike Max-Greundig-Klinik Bühlerhöhe blizu Baden-Badna, kjer se je že zdravil nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Juščenko. Nemška vlada na čelu z Angelo Merkel naj bi bila naklonjena Mubarakovemu bivanju na eni izmed nemških klinik.

V preteklosti so se pojavila ugibanja, da Mubarak, ki trenutno živi v svoji počitniški vili v Šarm el Šejku, boleha za rakom. Ko so mu spomladi lani na univerzitetni kliniki v Heidelbergu odstranili žolčnik in polip na črevesju, so to zanikali.

Nekateri opazovalci poudarjajo, da se življenje v Egiptu po dveh tednih množičnih protestov počasi vrača v normalne okvire, ni pa videti, da bi Mubarak nameraval odstopiti. Predsednik ZDA Barack Obama je omilil svojo kritiko vlade in govori pozitivno o dialogu med vlado in opozicijo, število protestnikov – čeprav jih je še vedno na tisoče – se zdi manjše kot še pred dnevi. Revolucija v Egiptu izgublja zagon?

Mubarak uporablja zvijače, da bi ostal
Mubarak se skuša na oblasti obdržati tudi s povišanjem plač in pokojnin okoli šestim milijonom javnih uslužbencev za 15 odstotkov. Njegov režim dela vse, da bi bilo videti, kot da so se stvari vrnile v utečene smernice, izpustili so celo Vaela Gonima, tamkajšnjega menedžerja Googla, uglednega aktivista, ki je bil priprt tri dni po začetku protestov.

Jeza je v Egipčanih, ki so jih v zadnjem desetletju prizadele naraščajoča nezaposlenost, inflacija in vedno slabše plače, vrela že nekaj časa, na dan pa je privrela, ko so v Tuniziji demonstracije z oblasti odnesle dolgoletnega predsednika Zina El Abidineja Ben Alija. Egipčani so spoznali, da lahko demonstracije prinesejo spremembe, ustavil jih ni niti strah pred brutalnostjo policije.

Trije najbolj pomembni akterji
Položaj v državi ostaja negotov, pomembno vlogo pri določanju izida nemirov pa bodo igrali trije akterji, meni Bruce Rutherford, profesor politologije z univerze Colgate. Avtor knjige 'Egipt po Mubaraku: liberalizem, islam in demokracija v arabskem svetu' meni, da bi morali protestniki oblikovati jasno vodstvo, ki bi se pogajalo z vlado, in se hkrati sprašuje, ali se lahko množične demonstracije še dolgo nadaljujejo. Če se bodo protestniki še naprej množično zbirali, bo Mubarak morda odšel prej kot v sedmih mesecih, kolikor še namerava ostati na oblasti.

Pomembno vlogo pri prenosu oblasti bo igrala vojska, ki naj bi si želela ohraniti red in nadzirati odpiranje političnega procesa. O vodstvu vojske ni znanega veliko, razen tega, da ga je sam izbral Mubarak in da je del vladajoče elite, piše CNN. Tretji pomembni akter bo Muslimanska bratovščina, ki je v zadnjih 15 letih poudarjala, da želi sodelovati pri demokratičnem procesu, a še vedno nasprotuje temu, da bi bila predsednik ali premier kristjan ali ženska.

Pogovor z aleksandrinko
Egiptovski protestniki vztrajajo