Najprej se je Obama odpravil na srečanje z Nancy Pelosi. Foto: EPA
Najprej se je Obama odpravil na srečanje z Nancy Pelosi. Foto: EPA

Maliina prijateljica je prinesla album z njunimi fotografijami. Prijateljici sta od otroštva in listal sem skozi album in hiša je bila prazna. Zadelo me je.

Barack Obama o slovesu od Chicaga.
Barack Obama in Nancy Pelosi
Srečanje z Nancy Pelosi so spremljali številni novinarji. Foto: EPA

Prvi delovni dan v prestolnici je preživel na Kapitolu, kjer bo v prihodnjih tednih opravil številne pogovore s strokovnjaki in politiki glede reševanja gospodarske krize. A prvi dan je politične pogovore zasenčila napoved o prihodu Rolanda Burrisa, ki naj bi zapolnil Obamov sedež v senatu. Nad Burrisovim imenovanjem je temen madež, kajti izbral ga je guverner Ilinoisa Rod Blagojevich, ki je obtožen kupčevanja s senatorskim stolčkom.

71-letni Burris bo, če ga bodo potrdili demokratski kongresniki, postal edini temnopolti senator v zdajšnjem sestavu senata. Za zdaj se mu ne obeta nič dobrega, kajti demokrati so napovedali, da mu svoje podpore ne bodo dali. Burris je v Chicagu zelo priljubljen in gotovo ne bi imel nobenih težav s potrditvijo, če ne bi bil v imenovanje vpleten Blagojevich, zaradi katerega je izbruhnila velika afera.

Družina Obama je sicer trenutno nastanjena v hotelu Hay Adams Hotel, po 15. januarju se bo preselila v Blair House, 20. januarja pa po odhodu družine Bush v Belo hišo. Obama je ponedeljek začel s slovesom od hčerk, 10-letno Malie in 7-letno Sashe, ki se bosta zdaj šolali na osnovni šoli Sidwell Friends School, potem pa se je odpravil na pogovore s predstavniki obeh političnih strani glede načrta za obnovo gospodarstva. Najprej se je srečal s predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi, potem pa so sledili še pogovori z drugimi demokratskimi voditelji. Obama je upal, da bo do 20. januarja, ko bo slovesno prisegel, kongres že podprl njegov načrt, a po zadnjih podatkih je podpora vse bolj pod vprašajem. "Ne pričakujemo, da bo kongres do inavguracije podprl načrt," je v nedeljo dejal Obamov tiskovni predstavnik Robert Gibbs. Obama je predlagal med 675 in 775 milijardami dolarjev vreden ekonomski stimulacijski sveženj, od katerih bi bilo 300 milijard v obliki davčnih olajšav.

Obama je bil za 44. predsednika ZDA izvoljen 4. novembra, ko je premagal republikanskega tekmeca Johna McCaina. Obamova ekipa je takrat takoj začela priprave na prevzem oblasti, ki potekajo v znamenju krize. Novoizvoljeni predsednik je tudi hitro izbral imena nove administracije, med katerimi je tudi njegova največja nasprotnica v preliminarnih volitvah Hillary Clinton, v njej pa, kot kaže, ne bo Billa Richardsona. Tik preden je Obama prispel iz Chicaga v Washington, je namreč izvedel neprijetno novico, da guverner Nove Mehike Richardson ne bo sprejel nominacije za ministra za trgovino.

Ksenja Tratnik

Maliina prijateljica je prinesla album z njunimi fotografijami. Prijateljici sta od otroštva in listal sem skozi album in hiša je bila prazna. Zadelo me je.

Barack Obama o slovesu od Chicaga.