Lani so mehiške oblasti skupno zasegle 2.105 ton marihuane. Foto: EPA
Lani so mehiške oblasti skupno zasegle 2.105 ton marihuane. Foto: EPA
Mehiški vojak na kupu zasežene marihuane. Foto: EPA

Močno oboroženi vojaki in policisti so izvedli racije v več hišah v revnem predmestju Tijuane v bližini meje z ZDA in se med tem tudi spopadli s člani mamilarskih tolp. Prijeli so 11 domnevnih preprodajalcev mamil.

V hišah in enem tovornjaku so našli deset tisoč skrbno pripravljenih in označenih paketov marihuane, ki naj bi jo v več mesecih pripeljali iz vseh delov države in je bila namenjena za ameriško tržišče.

"Zaseg teh mamil nima primere v zgodovini," je v vojaškem oporišču v Tijuani sporočil generalni tožilec Alfonso Duarte in še pojasnil, da je vrednost zaseženih paketov 344 milijonov dolarjev.

Zadovoljstvo na ameriški strani meje
Mamila so zasegli po obisku ameriške ministrice za domovinsko varnost Janet Napolitano v San Diegu na ameriški strani meje, kjer je podprla prizadevanja v boju proti mafijskih združbam, ki tihotapijo mamila in nezakonite priseljence čez mejo.

"V zadnjih dveh letih se je zaseg nezakonitih mamil, denarja in orožja znatno povečal," je zadovoljna Napolitano, ki je pojasnila, da se je po drugi strani v primerjavi z letom 2008 zmanjšalo število aretacij za več kot tretjino na 463.000 v letošnjem letu, kar pomeni, da skuša mejo nezakonito prestopiti manj ljudi.

Mehika je ena največjih proizvajalk marihuane na svetu in je na leto izvozi okoli sedem tisoč ton. Skupaj z doma proizvedenim heroinom letno ustvarita deset milijard dolarjev prihodkov za mafijske kartele.

Tokratni zaseg mamil je največji enkratni zaseg, odkar je mehiški predsednik Phelipe Calderon pred štirimi leti napovedal vojno mafijskim kartelom in v boj z njimi poslal okoli 50.000 vojakov.

V boju proti izredno močnim kartelom je bil dosežen le delen uspeh, saj je v nasilju od leta 2006 umrlo že 28.000 ljudi in nič ne kaže, da bi karteli izgubili svoj vpliv in svojo moč, čeprav je bilo prijetih mnogo vodilnih mafijcev.