Ciudad Juarez velja za eno najnevarnejših mest na svetu. Foto: EPA
Ciudad Juarez velja za eno najnevarnejših mest na svetu. Foto: EPA

Čeprav je v Mehiki v zadnjem času nasilje tako rekoč vsakodnevna tema, pa se je tamkajšnji predsednik Felipe Calderon ogorčeno odzval na besede ameriške državne sekretarke Hillary Clinton, ki je pred kratkim dejala, da današnja Mehika spominja na Kolumbijo pred 20 leti.

"Takšne besede so tako brezbrižne, tako neresne in tako boleče za Mehiko, saj izredno škodijo njenemu ugledu. Edina stvar, ki nam je skupna s Kolumbijo, je ta, da obe državi trpita zaradi odvisnosti od nedovoljenih mamil v ZDA. Oboji smo žrtve ogromne ameriške porabe mamil, v zadnjem času pa tudi obsežnih kupčij z orožjem," je bil oster Calderon.

V Ciudad Juarezu na severu države so bili sicer priča najbolj krvavemu nasilju v zadnjih treh letih, saj so člani mamilarske tolpe v enem dnevu pobili 25 ljudi, večinoma pripadnikov drugih tolp. Kriminalci so vdirali v domove članov drugih kartelov in jih pobijali. Med begom konvoja kriminalcev naj bi bili ubiti tudi štirje nedolžni civilisti, vendar policija tega ni potrdila.

Pokol naj bi izvedli člani tolpe Joaquina Guzmana z vzdevkom Kratki, ki se je skušal povzpeti na vrh juareškega kartela, pri tem pa mu je na poti stal dozdajšnji vodja Vicente Carillo Fuentes.

Grozljive številke
Od januarja leta 2008 je bilo tako v Juarezu ubitih že več kot 6.400 ljudi, vojna proti mamilom, ki jo je leta 2006 sprožil Calderon, pa je po vsej Mehiki zahtevala že 28.000 življenj.

Le nekaj ur po streljanju pa so mehiški mediji poročali še o množičnem pobegu iz zapora, ki se je zgodil v mestu Reynosa ob meji z ameriško zvezno državo Teksas. 85 zapornikov, večinoma pripadnikov mamilarskih tolp, je s pomočjo lestev preplezalo šest metrov visok zid in pobegnilo. Policija je nato aretirala vseh 40 paznikov, ki so v času bega delali, saj sumijo, da so bili podkupljeni in jim tako pomagali pri begu.