Villarreala so aretirali po dolgotrajni preiskovalni akciji. Foto: EPA
Villarreala so aretirali po dolgotrajni preiskovalni akciji. Foto: EPA

Policija je Villarreala prijela v mestu Puebla, vzhodno od Ciudad de Mexica, bil pa naj bi eden vodilnih mož vplivnega nmamilarskega kartela Beltran Leyva. Sporočili so, da so Villarreala "prijeli brez kakršnega koli strela", po dolgotrajni preiskovalni operaciji, policija pa je prijela še dva njegova sodelavca. Mehiške oblasti so za informacije, ki bi jih pripeljale do Villarreala, ponujale 2,3 milijone dolarjev.

Aretacija Villarreala prihaja le dva tedna po aretaciji še enega pomembnega človeka mehiškega mamilarskega življenja, Edgarja Valdeza, poznanega tudi kot "Barbie", ki je bil vodja druge struje istega kartela.

"El Grande", kar pomeni "veliki", je nekdanji policist, ki je sodeloval v številnih kriminalnih organizacijah, preden se je pridružil kartelu, ki ga je vodil Arturo Beltran Levya. Levyo so oblasti ustrelile decembra lani, BBC pa poroča, da se je takrat začela ostra in kruta bitka za novo vodstvo kartela. Villarreal naj bi ostal zvest Hectorju Beltranu Levyi, bratu ubitega voditelja, Valdez pa naj bi vodil rivalsko strujo, ki si je želela oblasti.

Uspeh za mehiškega predsednika Calderona
Obe aretaciji pomenita velik uspeh za mehiškega predsednika Felipa Calderona, ki je bil zadnje mesece tarča številnih kritik, češ da njegova "vojna" proti mamilarskim kartelom, ki jo je začel leta 2006, ni uspešna. V štirih letih je z mamili povezano nasilje v Mehiki terjalo že več kot 28.000 življenj, razmere pa so vsak dan hujše.